Kış aylarında hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşmesi ile birlikte kuruluk, egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarının arttığını belirten Dermatolog Doç. Dr. Dursun Türkmen, dermatologların önerdiği tedavilerin uygulanması tavsiyesinde bulundu.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dursun Türkmen, kış aylarında havaların soğumasıyla ortaya çıkan cilt hastalıkları, nelere dikkat edilmesi ve tedavi yöntemleri ile ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.
"Banyo yaparken, kurutucu etkisi olan sabunlardan kaçınılmalı ve gliserin içeren nemlendirici sabunlar tercih edilmelidir"
Kış aylarının başlamasıyla beraber özellikle eksi derecelere düşen hava sıcaklıklarının ciltte çeşitli sorunlara yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Türkmen, "Malatya gibi kuru iklimlerde deri kuruluğu, kol ve bacaklarda gece artan kaşıntılara sebep olabilir. Bu nedenle düzenli olarak nemlendirici kullanımı önemlidir. Banyo yaparken, kurutucu etkisi olan sabunlardan kaçınılmalı ve gliserin içeren nemlendirici sabunlar tercih edilmelidir" dedi.
"Kışın kuruluğun artması ve güneşin etkisinin azalması ile bu hastalık daha şiddetli seyreder"
Ayrıca seboreik dermatit olarak bilinen ve halk arasında yağlı egzama olarak adlandırılan bir egzama türünün de kış döneminde arttığını belirten Doç. Dr. Türkmen, "Seboreik dermatit, saçlı deri, yüz, kulak kepçesi ve kulak arkası gibi yağlı deri bölgelerinde yaygın olarak görülür. Kışın kuruluğun artması ve güneşin etkisinin azalması ile bu hastalık daha şiddetli seyreder. Yağsız nemlendirici kremler bu durumda faydalı olabilir" diye ekledi.
"Sedef hastalığı kışın güneşin etkisinin azalmasıyla artar"
En sık görülen deri hastalıklarından biri olan sedef hastalığının tam bir tedavisi olmadığını ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu vurgulayan Türkmen, "Sedef hastalığı kışın güneşin etkisinin azalmasıyla artar. Ayrıca, üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak şiddetlenen Guttat tipi sedef hastalığı da kışın daha sık görülür" açıklamasında bulundu.
"Aşırı soğuk sudan, tahriş edici deterjanlar ve boyalı sıvı sabunlardan kaçınarak nemlendirici içeren sabunlar kullanılmalıdır"
Türkmen, el kuruluğu ve tahriş egzamasının da kış döneminde artan diğer cilt sorunları arasında olduğunu belirterek, "Bu durumda aşırı soğuk sudan kaçınmak ve ılık suyla el yıkamak önemlidir. Ayrıca, tahriş edici deterjanlar ve boyalı sıvı sabunlardan kaçınarak nemlendirici içeren sabunlar kullanılmalıdır" dedi.
"Dermatologların önerdiği antihistaminik tedaviler kullanılmalı ve aşırı soğuk havalarda dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır"
Son olarak, halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker hastalığının da soğuk havalarda artabileceğine dikkat çeken Türkmen, "Fiziksel ürtikerler, soğuk rüzgarlar ve kar ile temasla tetiklenebilir. Bu durumda, dermatologların önerdiği antihistaminik tedaviler kullanılmalı ve aşırı soğuk havalarda dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır" şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Televizyon dizileri ve sinema filmleri aracılığıyla toplumda İslam’ın kabul etmediği ilişki türlerinin normalleştirilmeye çalışıldığını belirten Mil-Diyanet-Sen Şanlıurfa İl Başkanı Ömer Çapan, özellikle dizilerde ve filmlerde aile yapısını zedeleyen, ahlaki değerlerle çatışan senaryoların arttığını vurguladı.
Şanlıurfa'da geleneksel bakırcılık mesleğini icra eden ustalar, kışın soğuk hava koşullarına rağmen çalışmalarına devam ediyor.
Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası (ŞUTEM) Başkanı Selahattin Tokmak, Suriyelilerin tamamının ülkelerine gittiği düşünüldüğünde piyasada çok ciddi hareketlenmelerin yaşanacağını dile getirdi.
Emekli İmam-Hatip Hasan Yenigün, Mekke'nin fethinin Müslümanlar için bir dönüm noktası olduğunu belirterek bugünün zikir ve ibadetle geçirilmesi gerektiğini söyledi.