Bursa'da odyometre cihazıyla işitme testi yapılamayan hastalar için Klinik ABR (BERA) testi hizmeti devreye girdi.
Klinik BERA/ABR testi işitme eşiklerinin tespiti ve işitme duyusunu oluşturan sinir yolaklarının fonksiyonelliğinin belirlenmesi amacıyla uygulanmaktadır. İşitme kaybı doğumsal olabileceği gibi, sonradan da gelişebilir.
Klinik ABR testi esnasında, baş bölgesinde ve kulak çevresinde belirli noktalarda cilt temizliği yapılmasının ardından elektrotlar yerleştirilir. Bu elektrotlar ile bilgisayar bağlantısı sağlandıktan sonra, kulaklıklar aracılığıyla gönderilen seslere karşı oluşan elektriksel aktivite incelenir.
Klinik BERA cihazı hizmetiyle ilgili açıklamalarda bulunan Gemlik Devlet Hastanesi’nde görevli Odyolog Ayşe Tanrıverdi, Klinik BERA testinin işitme sinirinden işitsel beyin sapına kadar olan işitme yollarını değerlendirmeyi sağlayan elektrofizyolojik bir test yöntemi olduğunu dile getirdi.
"Başka merkeze sevk edilmeyecek"
Odyometre cihazıyla işitmesi değerlendirilemeyen her yaştan bireye Klinik BERA ölçümü gerçekleştirilebildiğini vurgulayan Tanrıverdi, "Özellikle bebeklerde ve çocuklarda olmak üzere; yetişkinlerde ve yaşlılarda da BERA ölçümü yapabilmekteyiz. Bursa genelinde sadece birkaç merkezde olan Klinik BERA cihazı bugünden itibaren Gemlik Devlet Hastanesi’nde de bulunmaktadır. Artık odyometre cihazı ile işitmesini değerlendiremediğimiz hastaları farklı merkezlere sevk etmeden BERA cihazı ile burada ölçümünü yapacağız." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Son günlerde özellikle çocuklarda mide ve bağırsak enfeksiyonlarına da sık rastlanırken uzmanlar, çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlü olmasının yollarına dikkat çekti.
Öfke sırasında verilen tepkiler arasında küsme, surat asma, bağırma, çağırma veya azarlama gibi davranışların yer aldığını ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, , öfke ile mücadelede itfaiyeci modelini önerdi.
Aile hekimleri, yeni Aile Hekimleri Yönetmeliği'nin iptali için 5 günlük iş bırakma eylemine başladı. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki değişikliklere karşı başlayan eylem, vatandaşı mağdur ediyor.
Ofis çalışanlarında en sık görülen kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları arasında boyun, sırt, bel, omuz ve el bileği ağrılarının yer aldığını belirten uzmanlar, sağlıksız postür ve tekrarlayan hareketlerin bu sorunların temel nedenleri olduğunu söylüyor.