Merdivenler herkes için yararlı değil

Merdivenden inip çıkmak herkese iyi gelmediğini belirten uzmanlar, dizinizde ağrı varsa merdivenlerden uzak durulmasını istiyor.
Fiziksel Tıp ve Robotik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, dizlerinde sorun olanlar için merdivenden inip çıkmanın sakıncaları hakkında bilgil verdi.
İnerken ağırlığımızın 3,5 katı, çıkarken 2,5 katı
Dizimizde bilmediğimiz bir rahatsızlık varsa; merdiven çıkmanın rahatsız edici hatta acı verici olabildiğini belirten Çorum, aşağı inmenin dizlere çok daha fazla baskı uyguladığını aktardı.
Çorum, "Merdivenlerden aşağı indiğinizde, diz kapağındaki kuvvet vücut ağırlığınızın 3,5 katıdır. Merdiven çıkmak da bir kişinin vücut ağırlığının 2,5 katı kadar bir kuvvet uygular. Dizinizin ağrımasına rağmen merdiven kullanmakta ısrar ederseniz; zamanla dizinizi destekleyen kıkırdak parçalanabilir veya dejenere olabilir." dedi.
Çeşitli nedenlerden dolayı merdiven kullanmak zorunda olanlara Çorum, şu teknikleri tavsiye etti:
"Çıkmak için basamağa adım atarken önce daha güçlü bacağınızı kullanın. Aşağı inerken daha zayıf bacağınızla başlayın. Korkuluklardan tutunun. Tutunma, biraz ağırlığı azaltabilir ve eklemlerinizdeki baskıyı hafifletebilir. Her adımda tüm ayağınızın düz bir şekilde basamağa yerleştirildiğinden emin olun. Eşya taşıyorsanız bir sırt çantası kullanın. Merdiven inip çıkarken diziniz ağrıyorsa daha fazla ısrar etmeden doktorunuza başvurun.” (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.