Muş’ta ürettiği keten macununu Avrupa’ya gönderiyor

Muş’ta keten macunu üreten vatandaş, elde ettiği macunu Türkiye’deki birçok ilin yanı sıra Avrupa’ya da gönderiyor.
Kurduğu küçük işletmede keten tohumundan şifalı keten macunu üreten Abdullatif Karabulut isimli vatandaş, elde ettiği macunu Türkiye'deki birçok ilin yanı sıra Avrupa'ya da gönderiyor.
Ürettiği macunla ilgili bilgi veren Karabulut, "Muş'ta bir dükkân açmıştım daha sonra bazı nedenlerden dolayı iflas ettim. Köyde bir iki dönüm tarlam vardı. Keten otunu ektim ve 200-300 kiloya yakın hasat elde ettim. Keten macununun üretimi Sivas ve Kayseri'de yapılıyordu. Ben de bunu kendi memleketimde yapmak istedim. Ben bu işe bir hobi gözüyle bakıyordum. Her ne kadar hobi ile başlasam da daha sonra bundan para da kazanmaya başladım."dedi.
Keten macununun yapımı hakkında da bilgi veren Karabulut, "Keten otunu önce 15 dakika kavuruyoruz. Daha sonra değirmene atıyoruz ve öğütüyoruz. Değirmenden çıkınca da ezme gibi geliyor. Eskiden buna pancuk derdik. Ben buna yeni bir isim verdim, keten ezmesi diyorum."ifadelerini kullandı.
Keten otunun faydalarından da bahseden Karabulut, keten macununun öksürüğe ve bronşite iyi geldiğini söyledi. Ramazan'da yenildiği zaman susamayı önlediğini belirten Karabulut, aynı şekilde ağız kokusunu giderdiğini, kolesterolü düşürdüğünü ifade etti. Keten otunun içinde omega 3 yağının da olduğunu dile getiren Karabulut, doktorların da kendisine gelerek keten otu hakkında bilgi aldıklarını söyledi.
Kürtçe ismi, Zegerek olan keten otunun eskiden su değirmenleri ile dövdüklerini fakat randıman alamadıklarını söyleyen Karabulut, üretmiş oldukları yeni bir sistemle daha rahat bir çalışma ortamı bulduklarını da sözlerine ekledi. Karabulut, keten macununun hem yemeklere katılabildiğini hem de normal haliyle yenebilen bir macun olduğunu belirtti.
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu (INCB) Başkanı Prof. Dr. Atasoy, “Hükümetler uyuşturucu önleme ve sağlık hizmetlerine yeterli kaynak ayırmalı, uluslararası uyuşturucu kontrol sözleşmelerini adil ve orantılı bir şekilde uygulamalı ve cezalandırma yerine toplumsal yeniden bütünleşmeye öncelik vermeli” çağrısında bulundu.
Esrar maddesinin özellikle gençler arasında zararsız sanıldığını belirten uzmanlar, bu maddenin ciddi fiziksel, ruhsal ve sosyal sonuçlara yol açabileceğini söylüyor.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp ve damar hastaları için ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, özellikle güneşin en etkili olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini vurguladı. Alur, sıvı kaybı ve sıcak çarpmasının tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, taşikardi ve kalp krizini tetikleyebileceğine dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı'nın çapraz denetim ekipleri Van'daki işletmelerde sigara denetimi yaptı. Kapalı alanda tütün kullanımı nedeniyle kurallara uymayan işletmelere ceza kesildi.