Prof. Dr. Konca: Kafamıza göre evdeki ilaçları kullanmamız doğru olmaz

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Pediatri Anabilim Başkanı Prof. Dr. Çapan Konca, iklim şartlarının değişmesiyle çocuklarda oluşabilecek hastalıklara karşı ebeveynleri uyardı.
Pediatri Anabilim Başkanı Prof. Dr. Çapan Konca, kışın hastalanmanın önüne geçebilmek için bu dönemde giyim, kuşam ile sağlıklı beslenme konularına dikkat edilmesi gerektiğinin belirtti.
Konca, hastalıkların önüne geçebilmede dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemli olduğuna değinerek, "Havalar soğudu, iklim şartları değişiyor. Gün içinde değişimler çok fazla olduğu için bu kapsamda ailelerin dikkatli olması gereken bir takım konular var. En temel konu giyim, kuşam, havanın sıcaklığına göre uygun kıyafetler giymemiz lazım. En önemlisi de bizlerin hastalanmamasıdır. Hasta olmamak için ikinci temel hususumuz sağlıklı beslenme, dengeli ve dikkatli beslenme, iyi uyku almaktır. Bunlar olmazsa olmazlarımızdır. Bunları yaparsak kolay kolay rahatsızlanmayız. Olurda hastalanırsanız o zaman en kısa sürede bir hekime gitmemiz gerekiyor." dedi.
"Hekimlere giderken sıralamaya dikkat etmek lazım"
Basit bir hastalıkla kalabalık ortama götürülen çocuğun yeni bir hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ifade eden Konca, birinci basamak hastaların birinci basamak merkezlerine, ikinci basamak hastaların ikinci basamak hastanelere gitmelerinin daha doğru olacağını kaydetti.
Antibiyotikten uzak durmak gerektiğini hatırlatan Konca, "Bilinçli ilaç tüketmek gerekiyor, antibiyotikten uzak durmak gerekiyor. Kendimizce, kendi kafamızdan, kendi gönlümüzce evdeki ilaçları kullanmamız doğru olmaz. Hastaları bekletmemizde doğru olmaz. Tabi bu konuda mevsimsel hastalıklar tabi biliyorsunuz basit hastalıklar. Bizler acısından üst solunum dediğimiz hastalık kodları bu hastalıkların büyük kısmı sağlık ocağı düzeyinde, aile hekimi düzeyinde toparlayabilecek hastalıklar bunu bilmek lazım. Hekimlere giderken sıralamaya dikkat etmek gerekiyor. Hastalığımızın durumuna göre uygun, ilgili hastaneye gitmemiz lazım. Eğer buna uymazsak gereksiz yığılmalara yol açacaktır. Gereksiz yığılmalar gereksiz hasta kuyrukları demektir. Basit bir hastalıkla giden bir çocuk kalabalık ortamda yeni bir hastalık kapabilir. Ve olay istenmeyen noktaya gelebilir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, yaz aylarında artan çevresel faktörlerin göz sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu.
Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı denetim ekipleri ve İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, kent genelindeki market, bakkal, manav ve benzeri ticari işletmelerde fiyat etiketi ile haksız fiyat artışı denetimlerini sıklaştırdı.
Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar, beslenme alışkanlıklarında önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Diyetisyen Sümeyye Şimşek, sıcak havalarda sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.