“Sağlık açısından faydalı içecekleri tüketelim”

Hava sıcaklıklarının arttığı bugünlerde serinlemek amacıyla tüketilen içecekler hakkında önerilerde bulunan aktarlar, kola ve kimi yapay içeceklerin yerine sağlık açısından faydalı olan doğal içeceklerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundular.
Yaz sıcaklarının artmasıyla beraber tüketilen içecekler hakkında değerlendirmelerde bulunan aktarlar, serinlemek amacıyla kola gibi asitli içecekler ve doğal olmayan meyve suları gibi içeceklerin yerine doğal ve sağlıklı olan içeceklerin tüketilmesi tavsiyesinde bulundular.
Yapay içecekleri tüketmek yerine yan etkileri olmayan doğal içeceklerin tüketilmesinin daha iyi olacağını belirten Batman esnafından H. Kahraman Demir adlı aktar, yapay içecekler yerine tüketilebilecek bitkisel şerbetler hakkında bilgiler verdi.
Demir, "Yaz sıcaklarından dolayı doğal olmayan kola ve meyve suları tüketiliyor. Oysa günümüz içeceklerin alternatifi meyan kökü şerbeti (ava susê), reyhan (fesliğen) ile hibiskus (ekşi çay) hazırlanıp içilebilir. Yapımı kolay olan bu bitki şerbetini içerken susuzluğu giderir, böbrekleri çalıştırır, vücuda kuvvet verir, öksürüğü giderir, bağırsak solucanlarını düşürür, mide hastalıklarına iyi gelir. Romatizma ve kas ağrılarına iyi gelir, ağız kokusunu giderir, kabızlığı giderir, bağırsakları temizler, soğuk algınlığı ile nezle için faydalı. özellikle Hepatit A ve Hepatit C hastalıklarına neden olan virüslere karşı etkilidirler." ifadelerini kullandı.
Doğal içeceklerin yapılışını anlatan Aktar Kahraman Demir, meyan şerbeti için 50 gram meyan kökü ile 2,5 litre suyun yeterli olduğunu belirterek, şerbetin hazırlanmasını şöyle tarif etti:
"Meyan kökü suyun içinde bir gün bekletilir. Daha sonra bir süzgeçle süzerek bir kaba boşaltılır. Tamamen meyan kökü şerbeti olması için meyan kökleri tülbentten geçirilerek iyi bir şekilde süzülür. Bu süzme işlemi bir kez daha tekrarlayarak meyan kökü şerbeti içinde yabancı madde olmasını engellemiş oluruz. Şişelere doldurulduktan sonra meyan kökü şerbeti tüketime hazırdır. Soğuk olarak içilir."
Reyhan şerbetinin yapılışını da anlatan Demir, şunları söyledi:
"Reyhan yapraklarını iyice yıkayalım. Yaprakları tek tek dallarından ayıralım. Aromasını ve rengini tam olarak bırakması için kabaca doğrayalım. Bir sürahiye doğranmış reyhan yapraklarını koyalım. Toz şeker, limon suyu ve limon tuzunu ilave edelim. Limon kabuklarını da koyduktan sonra üzerine kaynar su ekleyelim. Sürahinin kapağını kapatalım. Şerbet soğuyana kadar bekleyelim. Soğuduktan sonra süzerek (2-3 kat yaptığınız temiz bir tülbentten geçirirseniz reyhan şerbeti daha berrak olur) içilir." (M.Sait Çelik – İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, toplumda oldukça yaygın olarak görülen bel ve boyun fıtığı hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı, tütün ve tütün ürünleriyle mücadelenin 16. yılı kapsamında "Dumansız Türkiye" temalı yeni kampanya başlattığını duyurdu.
Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Mehmet Cemil Kuba, kanser vakalarının günümüzde hızla arttığını belirterek, beslenme alışkanlıkları, sigara, radyasyon ve kimyasalların yanı sıra dijital cihazların yaydığı radyasyonun da önemli bir risk faktörü haline geldiğini söyledi.
Şahinbey Belediyesi zabıta ekipleri tarafından gerçekleştirilen son denetimlerde, gıda güvenliğini ihlal eden iki ayrı işletme 3 gün süreyle kapatıldı.