Sağlık binalarının atıl kalmasına vatandaştan tepki
Mardin'de hastanelerin aynı çatı altında toplanmasının ardından boşaltılan sağlık binalarının atıl durumda bırakılmasına tepki gösteren vatandaşlar, bu binaların kamu yararına değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Sağlık Bakanlığınca Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığına yaptırılan 300 yataklı Mardin Devlet Hastanesi'nin geçen yıl hizmete girdi.
Yeni hastanenin hizmete girmesinin ardından fiziki şartlarının kötü olduğu gerekçe gösterilerek Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi de yeni hastane binasına taşındı.
Taşınma işlemlerinin ardından boşalan Mardin Devlet Hastanesi'nin eski hizmet binası ile Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi binasının akıbeti kamuoyunda uzun bir süredir tartışılırken, halk binaların sağlık alanında değerlendirilmesini istiyor.
Hastanenin atıl kalmasına tepki gösteren Rıza Gültekin, Mardin'de daha öncelerde de boşaltılan bazı kamu binalarının 5 yıl boyunca atıl durumda kaldığını müşahede ettiklerini söyledi.
Gültekin, "Plansız ve projesiz işler yapılıyor. Şu an boş olan Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin eski hizmet binası şehrin tam göbeğindendir. Yani hem yayalar hem de aracı olan vatandaşlar acısından ulaşım çok kolaydır. Bu yüzden bu binanın boş kalmaması gerekir. örneğin bir diş kliniği, yanık ünitesi veya bir sağlık merkezine dönüştürülse insanlar da bundan faydalanacak. Bu yüzden yetkililerden gereğinin yapılmasını istiyoruz." dedi.
Mardin Devlet Hastanesi'nin eski hizmet binasının boşaltılmasını fırsat bilen hırsızlar, hastaneyi adeta yağmalarken, madde bağımlıları da burayı mesken tuttuğunu söyleyen ismini vermek istemeyen bir vatandaş, bu gibi sağlık binalarının atıl durumda kalmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.
İsminin yazılmasını istemeyen bir kadın ise Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi binasının yaklaşık 6 aydır boş olduğunu belirterek, bir an bu binanın sağlık merkezi dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.
"Çok amaçlı sağlık merkezine dönüştürülmesi teklifte bulunuldu"
öte yandan konu ile ilgili görüştüğümüz Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin eski hizmet binasının bir sağlık kompleksine veya çok amaçlı sağlık merkezine dönüştürülmesi için Sağlık Bakanlığına teklifte bulunduklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığından cevap bekleniyor
Sağlık Müdürü Derviş, "Bizler müdürlük olarak, Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin eski hizmet binasının çok amaçlı bir sağlık merkezine dönüştürmeyi düşünüyoruz. Çünkü saha çok geniş… İçinde Göçmen Sağlığı Merkezi, 112 Acil İstasyonu ve Hekim Evi'nin bulunduğu çok amaçlı sağlı merkezi yapılması için Sağlık Bakanlığına teklifte bulunduk. Bakanlıktan olumlu cevap alınması durumda yaptırım programına alınacaktır." diye konuştu. (M. Salih Keskin- İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Uzmanlara göre çocuklarda düztabanlığa pek çok etken neden olabilirken bunlardan en önemlilerinden biri ise obezite. Son yıllarda çocukluk çağı obezitesinin artmasına paralel olarak düztabanlığın daha sık görüldüğüne dikkat çekiliyor.
"3–9 Kasım Organ Bağışı Haftası" dolayısıyla yazılı açıklama yapan Batman İl Sağlık Müdürlüğü, organ bağışının hayat kurtaran en anlamlı iyiliklerden biri olduğuna dikkat çekti.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi, nadir görülen ve yüksek riskli bir vakayı başarıyla sonuçlandırdı. Kalbinde tümör (miksoma) ve üç ana damarında tıkanıklık tespit edilen hasta, tek seansla her iki ameliyat başarıyla gerçekleştirildi.
Hareketsizliğin modern çağın en büyük sağlık risklerinden biri haline geldiğini söyleyen Doç. Dr. Ömer Şevgin, “Kısa mesafeleri yürümemek, merdiven yerine sürekli asansör kullanmak, TV karşısında saatlerce oturmak bizi hareketsizleştirip hastalığa, obez olmaya, tembelleşmeye doğru sürüklüyor. Elbette masa başı çalışmada hareketsiz yaşamı tetikleyen en büyük etmenlerden biri.” dedi.