Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Dursun: Sağlıkta şiddet kabul edilemez!

Sağlık-Sen Batman Şubesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir hekime yönelik bıçaklı saldırıya tepki gösterdi. Sendika, sağlıkta şiddetin yapısal bir sorun haline geldiğini vurguladı ve kalıcı çözümler talep etti.
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Halil Dursun, 5 Mayıs’ta Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir hekime yönelik gerçekleştirilen bıçaklı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Olayın ardından saldırıya uğrayan sağlık çalışanına ilk saatlerde ulaşarak destek verdiklerini belirten Dursun, süreci tüm yönleriyle yakından takip ettiklerini belirtti.
"Hekim arkadaşımız saldırıyı kıl payı atlatmış"
Dursun, "5 Mayıs’ta Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir hekim arkadaşımıza, kendini bilmez bir hasta yakını tarafından bıçaklı saldırı gerçekleştirilmiştir. Hekim arkadaşımız saldırıyı kıl payı atlatmış, çevredeki sağlık çalışanlarımızın müdahalesiyle saldırgan uzaklaştırılmıştır. Olay sonrası sendika olarak hemen devreye girerek destek ziyaretleri gerçekleştirdik. Hukuki süreç, beyaz kod ve güvenlik önlemleri tarafımızca titizlikle takip edilmektedir." dedi.
"Sağlıkta şiddetin önlenmesi için, caydırıcı cezalar uygulanmalı"
Saldırıların sağlık çalışanları arasında bir tükenmişlik algısı oluşturduğuna dikkat çeken Dursun, "Geçmişte de bireysel değil örgütlü tepkimizle sesimizi duyurduk. Sağlık çalışanları her gün güvenlik endişesiyle görev yapıyor. Bu saldırılar, çalışanlarda tükenmişliğe neden olmakta. İnsan canını kutsayan meslekler icra eden hekimlerimiz ve tüm sağlık çalışanları bizim için vazgeçilmezdir. Daha güvenli ve huzurlu bir çalışma ortamı, aynı zamanda sendikal talebimizdir. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için caydırıcı cezaların uygulanması, acil durum dışı şiddet eylemlerinde kamu hizmetlerinden men, x-ray cihazlarının aktif kullanımı, hastane giriş çıkışlarının kontrol altına alınması, güvenlik hizmetlerinin güçlendirilmesi, toplumu kapsayan bilgilendirme ve farkındalık kampanyaları gibi adımlar atılmalıdır. Masada konuşulanların sahaya yansıması artık bir zorunluluktur. Sağlık çalışanları korkusuzca görev yapabilmelidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çölyak hastalarının yaşam kalitesini düşüren en büyük sorunun glütensiz ürünlere erişimdeki ekonomik engeller olduğunu belirten Bursa Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Yusuf Altay, yüksek maliyet ve sınırlı ürün bulunabilirliğinin, çölyaklı bireylerin sosyal ve eğitim hayatını zorlaştırdığını belirtti.
Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor; bu durum bir çok kronik sorunu da beraberinde getiriyor.
Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu söylüyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Glütenin sindirim sağlığını ve enerji metabolizmasını desteklemek gibi artı yönleri olsa da bazı kişilerde başta çölyak olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği unutulmamalı.” dedi.