Şanlıurfa’da Hiperbarik oksijen tedavisi verilecek

Özel bir oksijen terapi tekniği olan Hiperbarik oksijen tedavisi Şanlıurfa'da verilmeye başlanılacak.
Hiperbarik oksijen tedavisi özel bir oksijen terapisi tekniğidir. Bu tedavi yönteminde saf oksijen bulunan basıncı ayarlanmış özel odalarda hastalar solunum gerçekleştirirler. Hiperbarik odalar içerisindeki basınç normal hava basıncına göre 3-4 kat daha yoğun olarak ayarlanır. Oluşturulan basınç farkı sayesinde kişiler bu özel odalarda vücut dokularına daha fazla oksijen ulaştırabilir.
Hiperbarik oksijen tedavisi çeşitli yaraların iyileştirilmesinde, ciddi seyirli enfeksiyonlarda ya da vurgun gibi hava embolisine bağlı gerçekleşen olgularda oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Abdullah Solmaz, hizmet başkanları ile birlikte Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulumu tamamlanan Hiperbarik Oksijen Tedavi merkezinde incelemelerde bulundu.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Solmaz yaptığı açıklamada, "Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'Hiperbarik' ünitesinde bulunmaktayız. Bu ünitemiz daha önceki Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet Gülüm bey’in katkılarıyla destekleriyle bu aşamaya kadar geldi. Şu an açılma aşamasına gelmiş durumdayız. Bakanlığımız tarafından ilimize bu hafta Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Özge yeşilgül ün ataması yapıldı. Yaklaşık 10-15 gün içerisinde Şanlıurfa ilimizde hiperbarik oksijen tedavisi uygulanmaya başlayacaktır. karbonmonoksit zehirlenmesi ve diyabetik yaraların tedavisi, görme kaybı ve ani işitme kaybı olan vatandaşlarımız bu hizmetten faydalanarak sağlıklarına kavuşacaklarını düşünüyoruz." dedi.
Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanlığına atanan Dr. Özge Yeşilgül ise Hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili bilgi verdi.
Yeşilgül, "Şanlıurfa da bir ilk gerçekleşecek. Hiperbarik oksijen tedavi merkezi hazırlık aşamasında sona yaklaşıyoruz. Artık hastalarımıza tedavi vermeye çok yakında başlamış olacağız. Ani görme kaybı, ani işitme kaybı, karbonmonoksit zehirlenmeleri onun dışında çoğunlukla hastalarımız diyabetik enfeksiyonları olanlardan oluşuyor. Bu hasta grubu rahatlıkla artık Hiperbarik oksijen tedavisi alabilecekler." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olaylarına karşı hızlı ve etkili müdahalenin sağlanması amacıyla “Beyaz Kod” tatbikatı düzenlendi.
Son dönemlerin kurak geçmesi ve çiftçilerin su sorunu yaşamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, geçmiş yıllara göre yağışın az olmasının büyük tehlike oluşturduğunu vurguladı.
Yaz aylarında artan nem ve terlemeye bağlı olarak mantar enfeksiyonlarının özellikle ayak parmak araları, kasık, koltuk altı ve vücut kıvrımlarında sık görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Merve Kaya, kızarıklık, kaşıntı, pullanma ve kötü koku gibi belirtilerle ortaya çıkan enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde ciddi cilt sorunlarına yol açabildiğini belirtti.
Kişilerin zaman zaman duygusal, davranışsal ya da fiziksel dazı belirtiler yaşayabileceğini belirten uzmanlar bu belirtilerin iki haftadan uzun sürmesinin psikolojik desteğe ihtiyaç duyulduğunun işareti olduğunu söylüyor.