Şanlıurfa’da mevsimlik işçilere sağlık molası
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, biber temizleme alanlarında çalışan vatandaşlara kanser taramaları ve bağımlılıkla mücadele konusunda bilgilendirme yaptı.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sıcak havanın etkisi altında çalışan ve acı biberin yoğunluğundan etkilenen mevsimlik işçilere ulaşılarak, sigarayı bırakma ve sağlıklı yaşam konularında bilgilendirmeler yapıldı.
Haliliye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Salih Tavur, "İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı Hayat Merkezlerimizi tanıtmak ve vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla sahada aktif çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle ilçe merkezine ulaşmakta zorluk yaşayan vatandaşlarımıza ekiplerimizle birlikte giderek onların ayağına hizmet götürüyoruz. Bugün de ekiplerimizle birlikte biber temizleme alanlarında çalışan vatandaşlarımızı ziyaret ederek, kanser taramaları başta olmak üzere bağımlılıkla mücadele ve sağlıklı yaşam konusunda çeşitli bilgilendirmeler yaptık. Amacımız, toplumumuzda farkındalığı artırmak, vatandaşlarımızın sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmak ve erken teşhisin önemine dikkat çekmektir." dedi.
Dr. Tavur, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde kanser taramaları, sigarayı bırakma danışmanlığı, bağımlılıkla mücadele hizmetleri, ağız ve diş sağlığı eğitimleri, psikolojik destek ve sosyal çalışmacı desteği verildiğini kaydetti.
Kanser taramalarının ücretsiz yapıldığını hatırlatan Dr. Tavur, yaş gruplarına göre uygulanan taramaları şu şekilde sıraladı:
Meme kanseri taraması: 40-69 yaş arası kadınlara mamografi,
Rahim ağzı kanseri taraması: 30-65 yaş arası kadınlara smear ve HPV testi,
Kalın bağırsak (kolorektal) kanseri taraması: 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere gaitada gizli kan testi ile yapılmaktadır.
Bilgilrendirmenin sonunda vatandaşlara broşürler dağıtılarak, erken teşhisin hayat kurtardığı mesajı verildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şahinbey Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde halk sağlığını korumaya yönelik gerçekleştirdikleri denetimlerde 2 iş yerini kapattı.
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Kaan Demirbaş, çocuklarda artan şeker tüketimine dikkat çekerek ailelerin, okul yönetimlerinin ve politika yapıcıların acilen harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Mükemmeliyetçiliğin, çoğu zaman motivasyon gibi görünse de kişinin üzerindeki baskıyı artırdığını ve yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten uzmanlar, mükemmeliyetçiliğin erteleme ile doğrudan ilişkili olduğunu söylüyor.
Dünyada her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden olan KOAH’ın en büyük sebebinin sigara olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Yürekli, hastalığın yıllarca sessiz ilerlediğini, sigara içenlerde akciğer kaybının 2-3 kat arttığını ve erken dönemde yapılacak solunum fonksiyon testinin yaşam kalitesini belirleyici şekilde iyileştirebileceğini belirtti.