Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuklarda 'Konuşma gecikmesi'ne dikkat çekildi
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Fatma Merve Göncü, çocuklarda sık karşılaşılan “konuşma gecikmesi” konusunda aileleri uyararak erken tanının önemine vurgu yaptı.
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Fatma Merve Göncü, konuşma gecikmesinin çocuğun dil ve konuşma becerilerinin yaşıtlarına göre geride olması anlamına geldiğini belirtti. Göncü, ailelerin bu konuda farkındalık sahibi olmasının kritik bir rol taşıdığını söyledi.
Konuşma gecikmesine yol açabilecek faktörler arasında işitme kaybı, konuşma organlarındaki yapısal farklılıklar, nörogelişimsel aksaklıklar, genetik yatkınlık, yoğun ekran maruziyeti ve yetersiz sözel uyaran ortamı bulunduğunu ifade eden Göncü, bu durumların gelişim sürecini doğrudan etkileyebildiğini aktardı.
Erken tanının çocuğun gelişim yolculuğunda büyük bir fark oluşturduğunu belirten Göncü, ailelerin evde uygulayabileceği bazı etkili yöntemleri şöyle sıraladı:
"Çocuğa sade ve anlaşılır bir dille hitap etmek. Günlük rutinlerde nesne ve eylemleri isimlendirerek sözel uyaran sağlamak. Çocuğun yanlış söylemlerini düzeltirken doğru modeli doğal bir şekilde sunmak. Çocuğa konuşma sırası geldiğinde zaman tanımak. Ekran kullanımını azaltarak kaliteli iletişim ortamı oluşturmak." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi, öğretmen ve okul idarecilerine yönelik "Tip 1 Diyabetli Öğrencilerin Okulda Bakımı ve Acil Durum Yönetimi" konulu kapsamlı bir eğitim programı düzenledi.
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sami Evirgen, toplumda yaygın görülen mide kanamalarında erken tanı ve tedavinin vazgeçilmez aracı olan gastroskopiye dikkat çekti. Evirgen, gastroskopinin hem tanı hem de tedavi açısından kritik bir rol üstlendiğini belirtti.
İnfertilitenin çiftlerde hem kadın hem erkek kaynaklı olabildiğini vurgulayan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır, günümüzde erkek kısırlığının çevresel etkenler, sigara, alkol ve hormon içeren ilaçlar nedeniyle belirgin şekilde arttığını söyledi.