Sigara sohbetlerinden Covid-19 bulaşmasın uyarısı!
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, ülke geneli uygulanan açık alanda sigara yasağının Coronavirus vakalarının azalmasında etkili bir unsur olacağını belirtti.
Sigara sohbetlerinin Coronavirus hastalığının bulaşmasına yol açabileceğini belirten Işık, açık alanda sigara içilen bir ortamda sosyal mesafenin en az 4-5 metre olması gerektiğini önerdiğini söyledi.
Çin'in Wuhan kentinde ilk vakanın 1 yıl önce görülmesinin ardından hızlıca yayılarak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü etkisini sürdürüyor. Dünyadaki bir çok ülkede farklı önlemlerle savaşılan virüs kapsamında ülkedeki tedbirlerden biri de "sokakta sigara kısıtlaması" oldu.
Dünyayı etkisi altına alan ve ölümlere sebep olan salgın hastalık Covid-19 sebebiyle bir çok ülkede farklı önlemler alındı.
Bulaşmayı engellemek açısından sokağa çıkma kısıtlamasının doğru bir karar olduğunu ifaden eden Işık, "Covid-19 virüsü olan birçok kişi, virüs taşıdığının farkında olmuyor ya da sonradan fark ediyor. Virüs taşıyan kişi, öncelikle sigara içerken maskesini indirir. Bu durum başlı başına bir sorun teşkil ederken maske indirmenin yanı sıra kişi içtiği sigaranın dumanını üfleyerek, belirli bir mesafeye taşıyor. Virüslü birey, sigara dumanını üfleyerek kendinde olan virüsün daha uzak mesafeye taşınmasını sağlar ve bu da bulaşmayı artırır. Sağından, solundan geçen bir başka bireye bulaşmasına sebep olur" dedi.
Sigara içen bireylerin Covid-19'a yakalanma riskinin içmeyenlere oranla daha fazla olduğunun altını çizen Işık, "Özellikle iş yerlerinde sigara molasına çıkan kişiler, genellikle sigara içerken 3-5 kişi toplanıp sohbet de ederler. Burada duman vasıtasıyla virüsü birbirlerine taşımalarının yanı sıra sosyal mesafeyi de hiçe sayarlar. Sigara içmeyen bir başka kişi bile sohbet için yanlarında dursa, ona da virüsün bulaşmasına sebep olurlar. Tüm bu riskler göz önüne alındığında, sigara yasakları Covid-19'un yayılmasını önlemek açısından oldukça önemli bir adım ve vatandaşlarımızın hem kendi sağlıkları hem de başkalarının sağlıkları için bu kurala mutlaka uyması gerekir" ifadelerine yer verdi.
Işık, sigara içilmeyen bir alan veya ortamda sosyal mesafenin iki metre olması gerekirken, sigara içilen bir ortamda bu mesafenin en az 4-5 metre olması gerektiğine işaret etti. Dr. Işık sigara kokusu alınan veya dumanın bulunduğu bir mekanda durulmaması gerektiğini, açık alanda ise mesafenin artırılması gerektiğine vurgu yaptı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Suriye’nin Tel Abyad kentinde eli kıyma makinesine sıkışan 8 yaşındaki Sara D, Akçakale Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Küçük kızın yardımına Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri koştu.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle Malatya'ya 14'ü uzman, 1'i pratisyen olmak üzere toplam 15 hekim atandı.
Malatya'nın Pütürge ilçesinde bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle fenalaşan eşinin sevki için ambulans talebi reddedilen bir vatandaş, hastayı battaniyeye sararak özel aracıyla Malatya'ya getirdi.
Hava sıcaklıkların düştüğü ve nem oranının değişkenlik gösterdiği sonbahar mevsiminde vücudun dolaşım ve kas-iskelet sistemini doğrudan etkilendiğini belirten Fizyoterapist Mehmet Ateş, sonbaharda bel ve boyun fıtığı olan bireylerde ağrı artışı olabileceğini söyledi.