Son iki yılda geri ödeme listesine 867 ilaç eklendi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son 2 yılda geri ödeme listesine 867 yeni ilaç ekledi. Bu ilaçlar, başta kanser ve diyabet olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.
SGK'nin geri ödeme listesine yeni eklenen ilaçların büyük kısmını kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar oluşturuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 25 farklı kanser alt türünde kullanılan 5 akıllı kanser ilacının geri ödeme listesine alındığını duyurmuştu.
Yeni ilaçların geri ödeme kapsamına alınmasıyla 48 bin kanser hastasının faydalanması hedeflenirken, son 2 yılda listeye eklenen kanser ilacı sayısı 134’e ulaştı.
Bunun yanı sıra, halk arasında "şeker" olarak bilinen diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar da geri ödeme listesine dahil edildi. Son 2 yılda diyabet tedavisinde kullanılan 44 yeni ilaç listeye eklendi.
Ayrıca, geçen yıl Tip-1 diyabetli 18 yaş altı çocukların kan şekeri takibini kolaylaştırmak amacıyla Sürekli Cilt Altı Glikoz İzlem Sistemi de geri ödeme kapsamına alındı.
Kan hastalıklarında kullanılan ilaçlar da bu dönemde geri ödeme listesine eklenerek, hastaların tedavi süreçleri hızlandırıldı. Toplamda 15 immüntrombosit ilacı geri ödeme listesinde yer aldı.
SUT düzenlemeleriyle, merkezi sinir sistemini etkileyen ve halk arasında "MS (Multiple Skleroz)" olarak bilinen hastalar da unutulmadı. Bu kapsamda, MS hastalarına yönelik 7 yeni ilaç geri ödeme listesine dahil edildi.
Bu yıl ayrıca Hemofili A hastalarının evde deri altına kolayca uygulayabileceği bir ilaç ve SMA (Spinal Musküler Atrofi) tedavisinde kullanılan bir ilaç geri ödeme kapsamına alındı.
Son olarak, SGK’nın geri ödeme listesine 30 kalp ve damar hastalığı, 4 böbrek yetmezliği ve 13 KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ile astım ilaçları da eklendi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, yaz aylarında artan çevresel faktörlerin göz sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu.
Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı denetim ekipleri ve İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, kent genelindeki market, bakkal, manav ve benzeri ticari işletmelerde fiyat etiketi ile haksız fiyat artışı denetimlerini sıklaştırdı.
Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar, beslenme alışkanlıklarında önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Diyetisyen Sümeyye Şimşek, sıcak havalarda sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.