SSPE hastaları kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor

Bayat kızamık aşısından kaynaklı SSPE hastalığına yakalananlar, kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.
Türkiye genelinde özellikle SSPE (Subakut Sklorezan Panansefalit) hastalığı nedeniyle hem aileler hem de hastalar çeşitli sıkıntılar yaşıyor.
17 yaşındaki oğlu SSPE hastası olan Halil Güner, bu hastalık nedeniyle yaşadıkları zorlukları dile getirdi:
"Benim oğluma Erzurum'da teşhis konuldu. En iyi hastanelere gittik ama tedavisinin olmadığını söylediler. Yetkililer bayat kızamık aşısından kaynaklandığını söylediler. Bu hastalığın tedavisi yok. Benim oğlum tek değil, onlarca örneği var. Muş'ta yetmişe yakın hasta var. Bunların çoğu öldü. Yetkililer bize yardımcı olmayınca bizlerde bir araya Gelerek Muş Kızamık Hastaları Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneğini kurduk. Dernek aracılığıyla bu hastaların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz."
"Hastalar sürekli sırt üstü yattıkları için Sağlık Bakanlığından özel yataklar talep ediyoruz"
Yetkili mercilerden ambulans ve hastane konusunda ayrıcalık tanıması gerektiğini ifade eden Güner, "Hastanelerde özel odalar ayrılmalı ve evde bakım hizmeti verilmeli. Bu konularda hiçbir hastaya yardımcı olunmadı. En tehlikeli hastalıkla mücadele ediyoruz. Yetkililerin bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde sık rastlanan bu hastalığa Türkiye genelinde 2 bin 500, Muş'ta ise yaklaşık 70 kişi yakalanmış durumda. Bu hastalar sürekli sırt üstü yattıkları için özel yataklara ihtiyaçları var. Bunu Sağlık Bakanlığından talep ediyoruz. Muşlu kadar Muşlu olduğunu söyleyen valinin bize yardımcı olacağını umuyoruz." şeklinde konuştu.
"Yetkililerden yardım talep ettik kimse bize yardımcı olmadı"
Bir diğer hasta yakını Şerefettin Dinçer ise 19 yaşındaki oğlu Mücahit Dinçer'e bakacak başka kimsenin olmaması nedeniyle çalışamadığını ifade ederek, "Oğlum 2007'den beri hasta. Bayat kızamık aşısından dolaysı bu hastalığa yakalandı. On yıldır oğlum perişan halde. Eşimle beraber ikimizde fıtık ameliyatı olduk. Ağır olduğu için kaldırmakta zorluk çekiyoruz. Maddi durumumuz da yok bakıcı tutalım. Yetkililerden yardım talep ettik kimse bize yardımcı olmadı. En azından yatak ve bakıcı konusunda bize yardımcı olsunlar." ifadelerini kullandı.
SSPE nedir?
SSPE, kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor. Kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE'nin kesin tedavisi bulunmuyor.
Hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altını alınabiliyor. Hastalığın neden olduğu etkiler beyinde ortaya çıkıyor. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ile 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülüyor.
Hastalığın belirtileri, hafıza kaybı, uyarılara yanıt vermede bozukluk, nöbet, istemsiz kas hareketleri ve/veya davranış değişiklikleri olarak ortaya çıkıyor. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'deki düzenlemelerle 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 immünoterapi ilacını, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) geri ödeme listesine dâhil ettiklerini belirtti.
Hamilelik döneminde de diş ve diş eti problemlerinin görülebileceğine dikkat çeken Bahar, “Eğer planlı bir hamilelik düşünülüyorsa mutlaka bir diş eti hastalıkları uzmanı ve diş hekimine görünülmesi gerekir. Çünkü hamilelerde, durum acil değilse genellikle ilk 3 ayda herhangi bir işlem yapılması önerilmiyor.” dedi.
Tıpta yaşanan gelişmeler kanser tedavisini de şekillendiriyor. Tümör varlığında gündeme gelen akıllı ilaçlar, tedavi sürecini kolaylaştırırken başarı oranlarını da artırıyor.
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, TBMM gündemine gelen kenevirin ilaç amaçlı üretiminin önünü açan yasal düzenlemeye dair ciddi endişelerini dile getiren mektubu TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a gönderdi.