İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi'ne yeni alınan Bronkoskopi cihazının, akciğer kanserinde erken tanı ve tam yerinden parça alma imkânını sağlayacağını söyledi.
Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde hizmet veren Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Bronkoskopi Ünitesi/ Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesinin açılışı için tören düzenlendi.
Açılış öncesi konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, yeni açılan Pulmoner Rehabilitasyon merkezinin sadece Malatya'ya değil, bölgeye ve tüm Türkiye'ye hitap edecek bir merkez olduğunu söyledi.
Kızılay, BAP Projesi kapsamında 1 milyon TL'nin üzerinde bir maliyetle yeni aldıkları Bronkoskopi cihazının, akciğer kanserini çok daha erken tanıma ve tam yerinden parça alma imkânı sağlayacağına dikkat çekti.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay
"Yeni cihaz tümörlerin başlangıcında çok daha erken tanı ve tam yerinden parça alma imkânını sağlıyor"
Rektör Kızılay, "Renovasyon yaparak açtığımız bu merkez sadece Malatya'ya değil bölgeye ve tüm Türkiye'ye hitap edecek bir merkez. Buranın fiziksel alt yapısının sağlanmasında 2 hayırsever destek oldu, onlara da çok teşekkür ederim. Pulmoner Rehabilitasyon Merkezimizi 4 yıl sonra daha geniş bir alana taşıyarak daha iyi donanımlar ekledik. Pulmoner rehabilitasyon çok önemli bir alan. Ülkemizde ancak büyük merkezlerde yapılan bir tedavidir. Bizim hastanemizde de bu tedavi en iyi şekilde yapılıyor. Burada 20'ye yakın hocamız ve asistanlarımızla en iyi şekilde hastalarımıza tanı ve tedavi veriyoruz. Merkezimize BAP Projesi kapsamında 1 milyon liradan fazla ücret ödeyerek aldığımız Bronkoskopi ünitemize Türkiye'de ilk olarak yeni nesil bir cihaz aldık. Bu cihaz farklı dalga boyunda ışıklar vererek akciğerin içerisindeki dokuların tümör mü başka bir doku mu onun ayrımını gösteriyor. Dolayısıyla tümörlerin yeni başlangıcı konusunda, aldığımız cihazla çok daha erken tanı ve tam yerinden parça alma imkânını sağlıyor." dedi.
"Bu merkezde hem bilimsel araştırmalar yapılacak hem de hasta hizmetine katkı sağlanmış olacak"
2018 yılında açılan Pulmoner Rehabilitasyon Merkezinin büyütülerek daha geniş bir alan sağlandığını belirten Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Beytur, "Bölgede en büyük, Türkiye'de de sayılı merkezlerden birisi konumunda. Bu merkezde hem bilimsel araştırmalar yapılacak hem de hasta hizmetine katkı sağlanmış olacak." ifadelerini kullandı.
"TÖTM karaciğer ve kemik iliği nakli ile beraber bütün branşlarda da hizmet verecek"
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nın talebi ile Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi'nin açılışını yaptıklarını kaydeden Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran, "TÖTM sadece karaciğer ve kemik iliği nakli ile değil diğer halkımızın ve vatandaşımızın ihtiyacı olan diğer bütün branşlarda da yeni modern teknolojilerle ve yeni ünitelerle hizmetine hizmet katmaktadır. Bu ünitenin açılışında emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.
"Bronkoskopi cihazı, akciğer kanseri hastalığına erken aşamada tanı koyacak"
Yeni açılan merkezle birlikte fiziksel olarak dünya standartlarını yakalayacaklarını ve aynı zamanda akademik olarak da içerisindeki tüm aletlerle birlikte Doğu Anadolu Bölgesi için çok büyük bir hizmet olacağına dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilal Ermiş, şöyle konuştu:
"Türkiye'de Pulmoner Rehabilitasyon Merkezleri zaten sınırlı sayıda var. Biz de BAP Projesi ile başvurduğumuz Kardiyo Pulmoner Egzersiz Testi ile birlikte Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da hizmet veren sayılı merkezlerden bir tanesi olacağız. Yeni merkezimizde sadece alt yapı olarak değil, içerisindeki cihazlarımız da tamamen yenilendi. Şu an için endobromosier ultrason cihazımız var. Bununla lenf bezlerinden örnekleme yapıp hastalara tanı koyabiliyoruz. Bu alanda da hizmet veren tek merkezlerden bir tanesiyiz. Yine yeni BAP Projesi desteği ile aldığımız Bronkoskopi cihazımız, akciğer kanseri gibi kötü seyirli olan bir hastalığa erken aşamada tanı koyup biyopsi alacak ve komplikasyon sayımızı azaltacak bir teknik donanıma sahip. Şu an için Türkiye'de ilk olacak bir hizmeti de halkımıza ve hastanemize sunmaktan çok mutluluk duyuyoruz."
"Pulmoner rehabilitasyon; eğitim, egzersiz programı, beslenme ve ruhsal destekten oluşuyor"
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gazi Gülbaş ise şunları kaydetti:
"Pulmoner rehabilitasyon, müzmin nefes darlığı olan hastaların ruhsal durumunu düzelten, sağlık durumunu iyileştiren ve bu sayede kişinin gündelik işlerini başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan yapmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi; eğitim, egzersiz programı, beslenme ve ruhsal destekten oluşur. 6-12 haftalık bir tedavi sonrasında hastaların bu olumlu kazanımlarının sürdürülebilmesi için olumlu davranış değişiklerinin oluşturulması hedeflenmektedir. KOAH, astım, bronşiektazi gibi tıkayıcı akciğer hastalıklarında, göğüs duvarı arazları, akciğer dokusunu harap eden, kas iskelet sistemini etkileyen, obeziteyle ilişkili hastalıklarda pulmoner rehabilitasyonun faydası ve etkinliği kanıtlanmıştır."
Pulmoner rehabilitasyonun, akciğer kanserlerinde ameliyat öncesi ve sonrasında, nakiller öncesi ve sonrasında uygulanan başarılı bir yöntem olduğunu söyleyen Gülbaş, "Son iki yılda dünyayı etkisi altına alan Covid-19 hastalığı sonrasında ve özellikle uzun süre yoğun bakımda yatan hastalarda akciğerler, kas iskelet sistemi, kalp fonksiyonları etkilenmektedir. Bu hastalar da uzun dönemde pulmoner rehabilitasyon programına ihtiyaç duyulabilmektedir. Faydasının yanı sıra, pulmoner rehabilitasyonun tedavi maliyetlerini de azalttığı gösterilmiştir. Tükenmeyen nefes için solunum kaslarının aktif ve zinde olması çok önemlidir. Bu hastalara olumlu yaşam tarzı değişikliklerinin kazandırılması ve kazanımların sürdürülmesi şarttır. Modern anlamda (yapılandırılmış) pulmoner rehabilitasyon 25-30 yıldır uygulanmaktadır. Sağlık çalışanları ve hastalar tarafından yeterince bilinen ve uygulanan bir tedavi şekli değildir. Ülkemizde tedavinin uygulanabileceği çok az sayıda Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi mevcuttur. Bu ünitelerin sayısının ve donanımının artırılması, nitelikli personel ile daha fazla hastaya Pulmoner Rehabilitasyon tedavisi verilmelidir. Bu sayede hastaların yaşam kalitesi artırılırken, kronik hastalıklara bağlı sağlık giderleri azalacaktır." dedi.
Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve yeni açılan ünite gezilerek yeni alınan cihazların tanıtımı yapıldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Adıyaman'da ilk defa 45 yaşındaki bir hastaya, uyutulmadan ve sohbet edilerek açık kalp ameliyatı (bypass) yapıldı.
Batman'da sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla il genelinde mesai sonrası poliklinik uygulaması başlatıldığı belirtildi.
Sigara Bırakma Polikliniği'nden Dr. Büşra Eskifuruncu, elektronik sigaraların içeriğindeki nikotin, ağır metaller ve aromaların bağımlılığı tetiklerken ciddi sağlık tehditleri oluşturduğuna dikkat çekerek bu ürünlerin özellikle gençleri hedef aldığını vurguladı.
Bismil İlçesinde 2011 yılından beri Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne bağlı semt polikliniği olarak hizmet veren Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) olarak hizmet vermeye başladı.