Uzmanlar, nezle ve grip gibi hafif seyreden hastalıklarda hastanelerin acil servisleri yerine aile hekimliklerine başvurulması gerektiğine dikkat çekti.
Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı şikâyetiyle acil servislere yapılan başvurularda artış gözlemlenirken, oluşan yoğunluk nedeniyle kritik vakalara hızlı müdahale olumsuz yönde etkilenebiliyor.
Bu kapsamda Bursa Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde görevli Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suna Ereybar Atmaca, vatandaşlara hangi durumlarda acil servise başvurmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.
"Kronik hastalık takibinin acil servislerde yürütülmesi, fazla başvuru kabulüne neden olmaktadır"
Acil servislere başvuruların artmasının birçok nedeni olduğunu vurgulayan Atmaca, "Hastalarımızın birinci basamak sağlık hizmetlerini yani aile hekimliklerini etkin kullanamaması ve hastaneden alınan randevulara yeterli hassasiyet göstermemesi acil servis başvurularımızı arttırmaktadır. Aynı zamanda kronik hastalıkların takipsiz kalması, kronik hastalık takibinin acil servislerde yürütülme noktasında bize danışılması da oldukça fazla başvuru kabulüne neden olmaktadır." dedi.
"Evde istirahat edin"
Özellikle mevsimsel geçişlerde ortaya çıkan grip ve nezle salgınıyla acil servislere başvuruların pik noktasına ulaştığının altını çizen Doç. Dr. Atmaca, “Bu noktada hastalarımız evde kendi uyguladıkları destek tedaviyle birlikte aile hekimlerine başvurarak onların yardımıyla bu süreci atlatabilirler." ifadelerini kullandı.
"Bu durumlarda mutlaka başvurun"
Acil servislere başvurulması gereken durumları belirten Atmaca, “Acil servise; hayati risk oluşturabilecek bilinç bulanıklığı, göğüs ağrısı, kolda bacakta tutmama, konuşamama gibi felç belirtileri, yaralanmalar, zehirlenmeler, yanıklar gibi ani gelişen ve hayatımızı riske sokabilecek durumlarda mutlaka başvurmalıyız." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siirt Aile Hekimleri Derneği (SİAHED) Başkanı Dr. Özgür Aydın, yeni yönetmelikle birlikte aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının haklarının ciddi şekilde ihlal edildiğini savundu.
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimliğine getirilen düzenlemenin içeriği hakkında bilgi verdi.
Şanlıurfa Haliliye Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Gaziantep’ten gelen bir çocuğun sedasyon altında diş tedavisini başarıyla gerçekleştirdi.