Kulak temizleme çöplerinin, kulak kirinin daha da ileri gitmesine hatta kulak zarına yapışmasına yol açabileceğini vurgulayan Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Hakkı Caner İnan, banyo sonrası dış kulak yolunun ince bir bez ile silinmesinin kulak sağlığını korumak için yeterli olduğunu belirtti.
Kulak sağlığını korumak için yapılması gerekenlerle ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli KBB Uzmanı Doç. Dr. Hakkı Caner İnan, kulak kirinin 'Serumen' adı verilen ve kulakta olması gereken bir salgı olduğunun altını çizdi.
"Sağlıklı bir kulak zarı kulak kirini dışarı doğru atar"
Serumen'in dış kulak yolunu bakterilere karşı koruyan asidik bir yapıya sahip olduğu bilgisini veren Dr. İnan, "Bazı insanlarda çeşitli sebeplerle Serumen birikmesi olabiliyor. Bu da kulak kiri dediğimiz buşona yol açıyor. Sağlıklı bir kulak zarı aslında kulak kirini dışarı doğru atar. Her banyo yaptıktan sonra kulak kepçemizin içinde bunu görebiliriz. İnce bir havlu ya da bezle silebiliriz." dedi.
"Kulak çöpü kirin daha da ileri gitmesine, kulak zarına yapışmasına yol açabiliyor"
Kulakları temizlerken kulak çöpü kullanmanın yanlış olduğuna dikkat çeken İnan, "Çünkü biz bu kulak kirini, kulak çöpü ile temizlerken kontrolsüz bir şekilde iyice içeriye doğru itebiliyoruz. Kirin daha da ileri gitmesine, kulak zarına yapışmasına yol açabiliyor. O yüzden kulak çubuğu, kullanılmasını çok istemediğimiz bir alet. Bazı durumlarda dikkatsiz kullanılırsa veya temizlerken yanınızdan biri geçerken kolunuza çarptığında bu kulak çöpü kontrolsüz bir basınçla kulak zarınıza baskı yapması sonucu kulak zarında deliklere de yol açabilir." dedi.
"Enfeksiyonlara yol açabilir"
Dış kulak yolunun ince bir cilt yapısına sahip olduğunu ve temizlerken bu ciltte küçük sıyrıklara yol açıldığı takdirde bakterilerin yerleşmesinin kolaylaştığını dile getiren Doç. Dr. İnan, "Daha sonra ağrılı bir tablo olan dış kulak yolu enfeksiyonları gelişebilir. Bu akut da olabilir. İki, üç günlük şiddetli ağrı ile de başlayabilir. Bazen tedavisi daha da uzayan 10 günlük, 15 günlük, bir aylık tedaviler gerektiren, çeşitli damlaları kullandığımız hastalıklara da yol açabilir. Bu yüzden kulak çöplerinin kullanılmamasını ve kulakta herhangi bir tıkanık hissettiyseniz ya da kirlilik biriktiğini düşünüyorsanız mutlaka kulak, burun, boğaz uzmanına muayene olmanızı öneriyoruz." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı paylaşımda, ülkenin dört bir yanındaki sağlık tesislerinde ve mobil tarama araçlarında ücretsiz kanser taramaları yaptıklarını hatırlattı.
Adana'da İl Sağlık Müdürlüğü'nde acil sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla tahsis edilen ambulans ve sağlık araçları, düzenlenen törenle hizmete alındı.
Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, migrenin belirtileri ve koruma yollarına ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.
Kanser vakalarının yarısına yakının farkındalık, tedbir ve erken teşhisle önlenebileceğini vurgulayan uzmanlar, ayrıca erken tanı ve uygun tedavi ile birçok kanserde tamamen iyileşmenin de mümkün olduğunu belirtiyior.