Uzmanlar, yetişkinlerde boğaza yabancı bir cismin kaçması veya takılması durumunda Heimlich manevrasının nasıl uygulanacağını anlattı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığına bağlı 112 personeli Paramedik Muzaffer Erdem, yetişkinlerde Hemlich manevrası hakkında bilgi verdi.
Erdem, Hemlich manevrası yapılacak kişinin öncelikle sakinleştirilmesini gerektiğini belirti.
Erdem, "Hastanın boğazına yani nefes borusuna yabancı madde kaçtığında hasta refleks olarak öksürmeye başlar. Vücudu o parçayı dışarıya atmaya çalışır. Bu gibi durumlarda hastanın öksürmesine müdahale etmeyeceğiz. Bu kısmi tıkanıklık tam tıkanıklığa dönüşürse o zaman biz devreye gireceğiz." dedi.
Tam tıkanmalar hakkında bilgi veren Erdem, "Öncelikle hastamız öksüremeyecek, nefes alamayacak, konuşamayacak evrensel boğuluyorum hareketini yapmaya başlayacak, elini boğazına götürecek ve bize boğulduğunu anlatmaya çalışacak ve can telaşıyla panikleyecek. Bu esnada yanımızda, yakınımızda birileri varsa derhal onlardan 112 Acil Sağlık hizmetlerine bağlı ambulanslardan talep etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.
"İki kürek kemiği arasına güçlü bir şekilde vurup yukarıya doğru süpüreceğiz"
Hemlich manevrasını anlatan Erdem, "Hemlich manevrası yapacağımız kişiyi öncelikle sakinleştireceğiz. Sonrasında ayaklarımızı dengeli bir şekilde yere konumlandıracağız. Hastamızın bir elimizle karın bölgesinden yakalayacağız. Hastayı bir miktar eğdikten sonra iki kürek kemiği arasına güçlü olan elimizle güçlü bir şekilde vurup yukarıya doğru süpüreceğiz. Bunu beş kez yapacağız. Bir, iki, üç, dört ve beş eğer ki çıkmazsa bu sefer de karına bası uygulamasını yapacağız. Bunu yine yere sağlam bir şekilde konumlanıp bir elimizi bu şekilde yumruk yaptıktan sonra hastanın iman tahtasının altında bulunan diyafram boşluğuna koyacağız. Diğer elimizle yine güçlü olan elimizde diğer elimizin üzerine baskı yapacağız ve bu şekilde hastayı kavradıktan sonra içeriye basıp yukarıya şeklinde baskı uygulayacağız. Bunu da aynı şekilde beş kez yapacağız. Bir iki, üç, dört ve beş, eğer çıkmazsa yine sırta vuruş şeklinde devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye genelinde aile hekimlerinin ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının 30 Ekim tarihli Resmi Gazete ’de Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanması nedeniyle 5, 6 ve 7 Kasım tarihleri arasında iş bırakma eylemi yapması, hastaları mağdur etti.
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Halil Dursun, aile hekimleri ve ASM Çalışanlarının, çalışma koşullarının ve ücret güvencesizliklerinin bir an önce düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Nar, kronik hastalıkların yönetimi ve önlenmesine dair önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak önemli bilgiler verdi.