Bitlis’in maske üretim ihtiyacını milli eğitime bağlı halk eğitim merkezleri karşılıyor

Bitlis’te, Coronavirus salgınıyla mücadele kapsamında ihtiyaç duyulan tüm maskeler, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezlerinde üretiliyor.
İl ve ilçelerde bulunan halk eğitim merkezlerinde günlük ortalama 20 bin adet üretilen maskeler hem kamu kuruluşların hem belediyelerin hem de halkın ihtiyacını karşılıyor.
10 gün önce Cemil Özgür Anadolu Meslek Lisesi’nde kurulan atölyede günlük 6 ton kapasiteli dezenfektan başta olmak üzere hijyen malzemeleri üretmeye başlanmıştı.
Bitlis Halk Eğitim Merkezi’nde kurulan maske üretim atölyesinde, ilçelerdeki atölyelerle koordineli olarak yapılan üretimle ilin ihtiyacı karşılanıyor.
Kurulan atölyelere ilişkin açıklamada bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, kurdukları atölyede Bitlis’in tüm maske ihtiyacını ücretsiz karşıladıklarını söyledi.
Korkmaz, “Bugünde maske üretim atölyemizin açılışını yapacağız. Bir hafta gibi kısa bir sürede yapıldı. Finansmanlığını bakanlığımız üstlendi. Anacak Bitlis Belediyesinin de bize katkısı oldu. 24 saat vardiyalı olarak çalıştırırsak, günlük 15 bin kapasitelidir. Belediyeler bize kumaşlarını gönderiyorlar. Bizler yapıp, kendilerine veriyoruz. Bugüne kadar 14 bin maskeyi Bitlis Belediyesi için yapıp teslim ettik. Tatvan Belediyesine de 25 bin maske yaptık. Sadece Bitlis Halk Eğitim Merkezi’nde üretimimiz yok. Tatvan, Ahlat, Güroymak, Adilcevaz ilçelerinde usta öğreticilerimiz çalışıyorlar. Belediyeler, kaymakamlıklar kumaşlarını gönderiyor, bizlerde onlara burada yapıyoruz. Her halk eğitimimizde günlük ortalama 2 bin adet maske üretiliyor. Günlük 20 bin üretim yapacak kapasitedeyiz.” dedi.
“Bitlis’in tüm maske ihtiyacını ücretsiz karşılayacağız”
Kurulan atölye, Bitlis’in tüm maske ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olduğunun altını çizen Korkmaz, “Kumaşı tedarik edip, tüm kurumların maske ihtiyacını ücretsiz biz karşılayacağız. Her yerde olduğu gibi burada da bizim yükümüzü çeken bayan kardeşlerimizdir. Ben onlara teşekkür ediyorum. Bu Ramazan ayında ailelerini bırakıp, toplumun acil ihtiyacı olan maskeleri üretiyorlar. Bize kumaş desteğini sağlayan Bitlis ve Tatvan belediye başkanlarına da teşekkür ediyorum. Kurduğumuz atölye Bitlis’in ihtiyacını karşılayacak düzeydedir.” diye konuştu.
Maskelerin üretim aşamaları hakkında da bilgi veren Korkmaz, üretilen her maskeyi 280 derecedeki sıcaklıkta dezenfekte ettiklerini belirterek, şunaları kaydetti:
“Bize rolü şeklinde gelen kumaşlar, 180 derecedeki presten geçiyor. Presten geçince hem şekil veriliyor hem de 180 derece sıcaklıkta kumaşta bir mikrop varsa öldürülüyor. Daha sonra kesime giden kumaş, kesildikten sonra bayan kardeşlerimiz bunların lastiklerini dikiyor. Ondan sonra dezenfekte presimiz var. Bunlar iki şekilde yapılır. Hastanelerde 16 saatlik belli bir sıcaklıkta tutularak dezenfekte ediliyor. Fakat bizim burada ki makinede pratik olarak 280 derecedeki sıcaklıkta her maske dezenfekte ediliyor. Daha sonra paketleme makinesinde 5-10-20 ihtiyaca göre paketleniyor.”
Son olarak Korkmaz, çalışmalarda sosyal mesafe kuralına harfiyen uyulduğunu, çalışan elemanların maskelerini taktıklarını, atölyede günlük olarak dezenfektan çalışmasının yapıldığının altını çizdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
2024-2025 Eğitim-Öğretim yılının sonuna geldiğimiz şu günlerde uzmanlar, “Beklendiği gibi gelmeyen notlar, çocukların değerini belirlemez.” uyarısında bulunuyor.
Gaziantep Şehir Hastanesi, Türkiye'de ilk defa genel anestezi alamayan 52 yaşındaki bir hastaya, lokal anestezi altında koklear implant ameliyatı gerçekleştirdi.
El-ayak-ağız hastalığının yaz aylarında toplu yaşam alanlarında hızla yayılabildiği uyarısında bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Göçer, "El-ayak-ağız hastalığına yazın özellikle 5 yaş altı çocuklarda daha sık rastlanır. Tedavisi ihmal edilirse, nadiren de olsa tırnak dökülmesi, kalp ve nörolojik sistem tutulumu gibi ciddi komplikasyonlar gelişebilir" dedi.
Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uyarıda bulunan Acil Tıp Uzmanı Dr. Oğuz İçten, erken müdahalenin hayati önem taşıdığını belirterek, yanlış uygulamaların ölümcül hastalık riskini artırabileceğine dikkat çekti.