Minik Vefanur’un organları 4 çocuğa umut oldu
Mardin'de geçirdiği kalp krizi sonucu beyin ölümü gerçekleşen 14 aylık Vefanur’un organları 4 çocuğa umut oldu.
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan Mesut ve Gülşen Oktar çiftinin 14 aylık kızları Vefanur, geçirdiği kalp krizi sonucunda hastaneye kaldırıldı.
Hastanenin yoğun bakım ünitesinde 9 gündür tedavi gören Vefanur’un, üç gün önce beyin ölümü gerçekleşti. Hastane yetkilileriyle görüşen baba Mesut ve anne Gülşen Oktar, kızlarının organlarını bağışlama kararı aldı.
Minik çocuğun vücudundan alınan karaciğer ve böbrekleri Malatya ve Diyarbakır’daki hastanelerde 4 çocuğa nakledildi.
Organları bağışlayarak kızının başkalarına umut olmasını isteyen acılı baba Mesut Oktar, insanlığa faydalı olması için organları bağışlama kararı aldıklarını dile getirerek, şunları söyledi:
“Kızımızın durumunu zorda olsa kabullenmek zorundayız. 10 gün önce hastaneye kaldırdık. 8 Kasım günü kızımın beyin ölümü gerçekleşince organlarını bağışlama kararı aldık. Kızım elimizden kuş gibi uçup giderken geride yine kanatları devam edecek, başka bedenlerde can olsun dedik ve organlarını bağışladık. Annelerinin umutla organ beklediği kişilere gidecek. Bizim çocuğumuz melek oldu. İnşallah kendisi cennette mükâfatlandırılırken birilerine de dünyayı cennet edecek yavrum.”
Kızını kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan acılı Baba Mesut Oktar, “Çok zor bir karar da olsa bağışlanan organlarının yapacağı fayda kızımızın başka bedenlerde dünyada yaşayacağı can olarak insanlara hizmet etmeye, dünyayı birilerine cennet etmeye vesile olması bir nebze bile olsa acımızı teselli etmeye yeter. Melek gibi kızım böbrek ve karaciğeri ile 4 cana umut oldu. Biliyorum ki onların duası kızımın cennetin en iyi köşelerinde yer bulmasını sağlayacak.” diye konuştu.
Mardin’in organ bağışı ve nakli acısından bölgede birinci sırada yer aldığını belirten Mardin Sağlık İl Müdürü Saffet Yavuz, sadece 2019 yılının ilk 10 ayında Mardin’de 957 kişinin organlarını bağışladığını ve 6 kişinin de organlarının başkalarına umut olduğunu ifade etti.
Aileyi tebrik ederek organları bağışlayan ailenin, acısına rağmen onurlu bir davranış sergilediğini belirten Yavuz, “Bütün Türkiye'ye örnek bir davranıştır. Eli öpülesi bir ailedir. Allah sabır versin. 4 kişinin sağlığına kavuşmasına vesile oldu.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yetişkinlere haftada 150-300 dakika orta şiddette fiziksel aktivite öneren uzmanlara göre özellikle 35 yaşından sonra ve uzun süredir hareketsiz olanlarda, yürüyüşün süresi kadar, temposu ve hangi koşullarda yapıldığı da önem taşıyor.
Yenidoğan ve çocuk hastalarda ileri teknolojiyle uygulanan cerrahi işlemler ile erken evre meme kanseri ve göz siniri tutulumu gösteren nadir bir hastalığın tedavisinde kullanılan 2 ilaç geri ödeme kapsamına alındı.
Egzamada kaşıntının, yalnızca ciltte yaşanan bir sorun olmadığını belirten uzmanlar, stres ve duygusal durumlarla da yakından ilişkili olabildiğini söylüyor.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ebola vakası sayısı 8 bin 224’e, can kaybı ise 3 bin 982’ye ulaştı.