Sigaradan ölüm oranı trafik kazalarının 20 katı
Türkiye’de 20 milyon kişi sigara içicisi ve her yıl yaklaşık 100 bin insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta hayatını kaybediyor. Bu, trafik kazalarında yitirdiğimiz sayının 20 katıdır.
‘
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' dolayısıyla açıklamalarda bulunan Adana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Çağlar Çatak, "Temel halk sağlığı sorunlarından biri olan tütün kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir ölüm sebeplerinden birisi. Dünya çapında şu an her 10 yetişkin ölümünün 1'inden tütün kullanımı sorumludur. Ülkemizde 20 milyon kişi sigara içicisidir ve her yıl yaklaşık 100 bin insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta kaybetmekteyiz. Bu, trafik kazalarında yitirdiğimiz sayının 20 katıdır." dedi.
Çatak yaptığı açıklamada, sigarayı bırakmanın faydalarına değinerek "Dünya Sağlık örgütünün açıklamalarına göre, sigarayı bırakmanın faydaları kısa dönem ve uzun dönem faydalar olarak ikiye ayrılabilir. Kısa dönemde görebileceğiniz faydalardan bahsetmek gerekirse; ilk 20 dakikada kalp atış hızınız ve kan basıncınız normale dönecektir. 12 saat içerisinde kanınızdaki karbonmonoksit seviyesi normale dönecektir. 2-12 hafta içerisinde dolaşım sisteminizin ve akciğerinizin kapasitesi artacaktır. 1-9 ay içerisinde öksürüğünüz ve nefes darlığınız azalacaktır." ifadelerinde bulundu.
Çatak, sigarayı bırakmanın uzun vadedeki pozitif etkileri ise şöyle anlattı: "Uzun dönem etkilerini sayacak olursak; 1 yıl içerisinde kalp krizi geçirme riskiniz bir sigara içicisininkinin yarısına düşecektir. 5 yıl sonra felç geçirme riskiniz hiç sigara içmeyen bir kişiyle eşit olacaktır. 10 yıl sonra ise, akciğer kanserine yakalanma riskiniz bir sigara içicisinin yarısı seviyesine düşecek; ağız kanseri, gırtlak kanseri, serviks kanseri, pankreas kanserine yakalanma riskiniz önemli ölçüde azalacaktır."
Sigarayı bırakmak isteyenlere destek olunması gerektiğini belirten Çatak, "Sigara canavarı ile savaşta geç kalmayalım, yalnızca irade yetmeyeceği için bağımlıları da küçük görmeyelim ve tedavi olanaklarını bulalım, destek olalım." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde Harran Üniversitesi Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yönelik Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) eğitimi düzenlendi. Eğitimde hastalığın erken fark edilmesi, bulaş yolları, korunma yöntemleri ve enfeksiyon kontrol önlemleri ele alındı.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Günen, çeşitli sebeplere dayanan ağız kokusunun kişide psikolojik rahatsızlıklara bile neden olabileceğini belirtti.
Uzmanlar, kendi ihtiyaçlarını geri plana atarak başkalarının onayını ve memnuniyetini önceliklendirme durumu olan “People Pleasing” davranışına karşı uyarıda bulunuyor.
Yeşilay Cemiyeti, "Çocukların dijital dünyada karşı karşıya kaldığı risk yalnızca fazla ekran süresi değildir." diyerek dijital tasarımların çocukların dikkatini, uyku düzenini, sosyal ilişkilerini ve ruhsal iyilik hâlini olumsuz etkileyebildiğine dikkat çekti.