Yağışsız hava odun satıcılarını vurdu
Kış mevsiminin gelmesine rağmen yağışların olmaması, odun satışlarını olumsuz etkiledi. Satıcılar, hem doğal gaz kullanımının artması hem de kuraklık nedeniyle işlerin durma noktasına geldiğini belirterek "Yağmur yağmazsa işimiz fena" dedi.
Batman'da odun satıcıları, bu yıl hem kurak geçen havalardan hem de doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasından dolayı satışların önceki yıllara göre büyük oranda düştüğünü dile getirdi. Satıcılar, haftalardır iş yapamadıklarını belirterek yağışların başlaması için dua ettiklerini ifade etti.
Kentte kasım ayına girilmesine rağmen sıcak havaların etkisini sürdürmesi, kış hazırlıklarını da geciktirdi. Odun ve kömür satıcıları, normalde bu dönemde yoğun bir satış temposu yaşadıklarını, ancak bu yıl tezgâhların neredeyse boş kaldığını söyledi. Vatandaşların da havaların ısınması nedeniyle yakacak alımını ertelediği, bu durumun esnafı ciddi şekilde zorladığı belirtildi.
Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan odun satıcıları, yağmur ve kar yağışlarının başlamasıyla birlikte satışlarda bir hareketlilik olmasını bekliyor. Ancak kuraklık endişesinin artması, hem tarım hem de yakacak sektörünü olumsuz yönde etkiliyor.

Talat Kaplan
"Odun satışlarında bayağı bir düşüş var"
Bu sene satışların neredeyse durma noktasına geldiğini söyleyen Talat Kaplan, "Bu sene odun satışlarında bayağı bir düşüş var. Doğal gazın da yayılmasının etkisi var. Havalarda kurak geçiyor. Haftalardır odun satışlarımız yok. Şu hava güneşli ve sıcak geçiyor. İnşallah yağmur yağacak diye ümit ediyoruz. Allah’tan yani, yağmazsa işimiz fena. Daha önceki yıllarda bu vakitlerde yetiştiremiyorduk, iş çoktu. Geçen sene, hatta önceki senelerde kışa kadar durmuyorduk hiç. Bu sene hiç iş yok, boşta iş yok." dedi.

"Yağışlarının olmaması satışlarımızı durdurdu"
İşlerin durgunluğuna dikkat çeken Kaplan, "Şu an iş olmadığı için oyalanıyoruz. Yağış olmadığından dolayı, kuraklık var. Nasıl diyelim artık? Allah’tan ümit ediyoruz ki inşaAllah yağmurlar yağacak artık. Kar da yağsın inşallah, bayağı bir kuraklık olmuş. Birkaç yıldır kuraklık almış başını gidiyor. Allah'tan ümidimizi kesmeyiz, inşaAllah yağmur yağacak. Allah bereketini üzerimize versin inşallah." ifadelerini kullandı.

Kazım Polat
"Kış aylarında olmamıza rağmen kış havası yok"
Yağışsızlığın tüm sektörü etkilediğini belirten bir diğer odun satıcısı Kazım Polat ise "Yağışlar olmadığı için işlerimiz kötü gidiyor. Milletin de bizim de gözümüz yağışlardadır. İnşallah yağmur yağar diye dua ediyoruz. İşlerimiz soğuk havaya bağlıdır. Hava soğuksa insanlar odun alır. Kış aylarında olmamıza rağmen kış havası yok. Yağışlar başlamasa bu sıkıntı herkesi kapsayacaktır. Hatta kuraklık tehlikesi de gözüküyor." dedi.

"Herkesin gözü yağışlarda"
Odun fiyatlarının da arttığını belirten Polat, "Odun fiyatları yüksek fiyata aldığımız için biraz pahalıdır. Fırıncılar için odunun tonu 6 bin lira iken evlere ise 7 bin liradan satıyoruz. Bizim gibi herkesin gözü yağışlardadır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gazze ve Sudan'daki zulümden etkilenen Batmanlı İdris Ak, biriktirdiği harçlıkların yanı sıra altın ve dövizlerini de Batman Umut Kervanı aracılığıyla mazlum coğrafyalara bağışladı.
İşgal rejiminin Gazze'de oluşturduğu yıkım ve tahribatın izlerini bir nebze de olsa dindirebilmek amacıyla Yetimler Vakfı'nın başlattığı "Her Gün Bir Sofra" projesi Gazzeliler ile hayırseverler arasında köprü işlevini görüyor.
Kış lastiği uygulaması, bu yıl ilk kez 15 Kasım’da başlayacak ve 15 Nisan 2026 tarihine kadar devam edecek. Uzmanlar, hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü dönemlerde kış lastiğinin hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, sürücüleri son güne kalmadan lastik değişimini yapmaları konusunda uyardı.