Günümüzde proje yönetimi ve yapı bilgi modellemesinin (BIM) stratejik rolü

İnşaat sektörü, teknolojik gelişmelerin etkisiyle son yıllarda önemli bir dönüşüm sürecine giren Yapı Bilgi Modellemesi, proje yönetimi açısından stratejik bir araç haline gelirken özellikle zamana bağlı süreç ve maliyet yönetimi boyutlarıyla BIM, yeni bir sürece taşınıyor.
Yalnızca bir yazılım değil, aynı zamanda bilgi yönetim sistemi olan BIM hakkında konuşan Proje Yönetimi ve Danışmanı İnşaat Mühendisi Ahmet Çakır, söz konusu sistemin inşaatın yapım aşamasından son kullanıcıya kadar uzanan sürecin her adımını bütüncül bir şekilde ele aldığını söyledi.
Günümüz şartlarında inşaat sektöründe proje yönetiminde Yapı Bilgi Modellemesinin proje yönetimi ve maliyet yönetimi bakımından 4 ve 5 boyutlu planlamaya odaklandıklarını belirten Çakır, dünyada görülen örnekleri Türkiye'de de uygulamaya çalıştıklarını kaydetti.
Ahmet Çakır
"BIM, yapının zamansal ve maliyetsel boyutunu irdeleme imkânı sağlayan bir yazılımlar bütünüdür"
Yapı Bilgi Modellemesinin dünyada tek bir yazılım örneği olmadığını, bilgi ve birikim olarak geçmişten gelen bir yapısının olduğunu vurgulayan Çakır, "Uzun yılardır devam eden bir süreç. Bunun içerisine tasarım sürecinin de dahil edilmesiyle proje yönetimi farklı bir kavram elde etti. Bunun sayesinde yapılarımız artık sanal ortamda henüz imalat aşamasına gelmeden öngöremediğimiz hataları analiz etmemize ve farkına varmamıza olanak sağlıyor. Dolayısıyla sahada işe başlamadan önce karşılaşacağımız zorluklara göre önlemimizi alabiliyoruz." dedi.
Bu modellemenin yapının maliyet boyutunda nasıl bir tutarlı bütçeyle sonuçlanacağını öncesinden analiz etmeye imkân sağladığının altını çizen Çakır, "Bunu yazılım desteği sayesinde otomatikleştirebiliyoruz. Dolayısıyla yapacağınız bir yapının maliyetine de bu teknoloji sayesinde öğrenmiş oluyorsunuz. Onun haricinde yöneticilere ve iş verenlere projeyi yapım aşamasında paydaşlara paylaştırmak ve anlatmak açısından güzel bir görsel imkân sağlıyor. Yaptığınız programları simülasyonla gösterim sağlayarak ilgili kişilere programınızı anlatıyorsunuz. İlerleyen süreçte proje başladığında ya da yapım aşamasında ilerleme takibi yaparak gecikme analizinizi yine bu yapı sayesinde ortaya çıkarabiliyorsunuz. BIM, yapının zamansal boyutunu ve maliyetsel boyutunu irdeleme imkânı sağlayan bir yazılımlar bütünüdür." ifadelerini kullandı.
"Firmaların BIM kavramıyla çalışılan projeleri araştırmalarında fayda var"
Söz konusu modellemenin son yıllarda gerek kamusal gerek akademik alanda karşılık bulmaya başladığını sözlerine ekleyen Çakır, "Yapı zaman içerisinde gelişiyor. Son beş yılsa çok ciddi boyutta ivme kazanmış durumda. Buna üniversitelerin katkısı da çok büyük. Şu an üniversitelerde mezun olan mimarlık ve inşaat mühendisleri bu kavramı kavrayarak ve farkındalığını oluşturarak mezun oluyor. Her ne kadar tam anlamıyla bunun uzmanlığını alacak düzeye erişmeseler de farkındalığı oluşması açısından genç jenerasyonda ivme kazanmış BIM dediğimiz bu kavram." şeklinde konuştu.
Çakır, "Sektörün ileri gelen firmaları yurtdışındaki bazı ihalelerde zorunlu olduğundan dolayı bununla ilgili uzmanları bünyelerine katmak durumunda kalıyor. Sektörde zorunluluğun getirmiş olduğu ekstra bir hareket var. Firmalar bu uzmanları hem bünyelerine katıyor hem de kendi personellerini bu anlamda geliştiriyor. Kamu sektörünün talepleri de gitgide artıyor. Kamu sektörü yavaş yavaş artık şartnamelere de koymaya başladı. Belli metro ve konut projelerinde bakanlıklar çalıştaylar düzenleyerek bu konuyu ciddi bir şekilde ele almış vaziyette. İlerleyen süreçlerde öngörümüz daha da artacağıdır. Dolayısıyla sektörün böyle bir alana kayacağını öngörebiliriz. Firmalara buradan seslenmek istiyorum, ufak çaplıda olsa farkındalıklarının oluşması açısından BIM kavramıyla çalışılan projeleri araştırmalarında fayda var. Her ne kadar bugün zorunlu olmasa da ilerleyen süreçlerde bu ve benzeri teknolojiler sektörün içerisinde daha artacaktır." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şırnak Üniversitesi Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) ve Teknofest Kulübü, "Okuldan Koda Robotik Yolculuk" projesi ile köy çocuklarını robotik kodlama ile buluşturdu.
Bilim insanları, su altında hızla kendi kendini onarabilen yeni bir poliüretan malzeme geliştirdi.
Çinli teknoloji devi Huawei, HarmonyOS ile çalışan iki dizüstü bilgisayarı tanıtarak kendi geliştirdiği işletim sistemini kişisel bilgisayarlarda (PC'ler) ilk kez kullandı.