10 ülke pazartesi günü Filistin'i tanıyacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin devletini tanıyacaklarını açıkladı. Paris'in öncülük ettiği adımda İngiltere, Kanada ve Avustralya'nın da aralarında bulunduğu 10 ülke yer alıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin pazartesi günü Filistin devletini tanıyacağını açıkladı. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa ile birlikte 9 ülkenin daha bu adımı atacağı ve kararın New York'ta BM Genel Kurulu marjında düzenlenecek konferansta ilan edileceği belirtildi.
Macron, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, "Filistin devletini tanımak hem Filistinlilerin hem de israillilerin güvenlik ve barış içinde yaşayacağı kapsamlı bir barış planının parçasıdır" ifadelerini kullandı.
Elysee kaynaklarına göre Filistin'i tanıyacak ülkeler şunlar: Fransa, İngiltere, Avustralya, Kanada, Belçika, Lüksemburg, Portekiz, Malta, Andorra ve San Marino. Konferansın eş başkanlığını Macron ile Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman yapacak. Bin Selman'ın toplantıya çevrim içi katılması bekleniyor.
Bu adım, siyonist rejimde tepkiyle karşılandı. İşgal hükümeti, Batı Şeria'nın ilhakını hızlandırma ve Kudüs'teki Fransız Konsolosluğu'nu kapatma gibi adımlar üzerinde duruyor. ABD'li Politico'nun aktardığına göre, işgal yönetimi ayrıca "israildeki Fransız mülklerine el koyma" seçeneklerini de gündemine aldı.
Fransa'dan ise sert yanıt geldi. Le Figaro'ya konuşan bir Fransız diplomat, Kudüs'teki Fransız Konsolosluğu'nun kapatılması halinde Paris'in de misillemede bulunabileceğini söyledi. Ancak Almanya ve Macaristan'ın itirazları nedeniyle Avrupa düzeyinde işgal rejimine yaptırım uygulanmasının şimdilik mümkün olmadığı kaydedildi.
Macron, geçtiğimiz temmuz ayında yaptığı açıklamada, ülkesinin Filistin'i tanıyacağını duyurmuş, ardından İngiltere, Kanada ve Avustralya başta olmak üzere birçok Batı ülkesi benzer karar alacaklarını açıklamıştı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İslami Direniş Hareketi (HAMAS), işgal rejiminin güney Lübnan’daki sivillere yönelik saldırılarını kınayarak, Lübnan halkıyla dayanışma mesajı verildi.
Filipinler'in kuzeyindeki Luzon Adası’nda sabah saatlerinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki deprem kısa süreli paniğe neden oldu.
HAMAS, bombardımanda yıkılan tünel ve binaların altında kalan işgal esirlerin cesetlerine ulaşamadıklarını, işgalcilerin kurtarma ekipmanlarının Gazze’ye girişine izin vermemesi nedeniyle teslim sürecinin aksadığını açıkladı.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun, siyonist rejimin ülkenin güneyine düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili olarak, "israilin tekrarlanan saldırıları, sahte güvenlik bahaneleriyle ulusal istikrarı zayıflatma girişimidir." dedi.