Avustralya ile Çin arasında havada gerginlik

Avustralya, bir Çin savaş uçağını, Güney Çin Denizi üzerindeki uluslararası hava sahasında yaşanan bir etkileşim sırasında, gözetleme uçaklarından birini neredeyse işaret fişekleriyle vurmakla suçladı.
Avustralya hükümeti, P-8 uçaklarından birinin iki Çin J-16 savaş uçağıyla karşılaşması üzerine meydana gelen olayla ilgili açıklama yaptı.
Açıklamada, Çin uçaklarından birinin personeli için risk oluşturan "güvenli olmayan ve profesyonelce olmayan bir manevra" yaptığı belirtilerek, "Avustralya, Çin de dâhil olmak üzere tüm ülkelerin ordularını güvenli ve profesyonel bir şekilde kullanmalarını beklemektedir," denildi.
Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, Çin uçağı tarafından atılan işaret fişeklerinin P-8 gözetleme jetinin 30 metre yakınından geçtiğini belirterek, "J-16 o kadar yakındı ki, işaret fişeklerinin P-8'e isabet etmemesini sağlamanın hiçbir yolu yoktu. Bu işaret fişeklerinden herhangi biri P-8'e isabet etseydi, bu kesinlikle o uçakta önemli bir hasar yaratma potansiyeline sahip olurdu," dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
27 ülkenin dışişleri bakanı, Gazze Şeridi’ndeki insani krizin “hayal edilemeyecek boyutlara ulaştığını” belirterek, kuşatma altındaki bölgeye yardım tırlarının girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump, suçlarla mücadele etmek için Ulusal Muhafız birliklerinin Washington'a konuşlandırılmasını emretti. Bu kararın daha fazla ABD şehrinde görülmesi bekleniyor.
Gazeteci ve yönetmen Yuval Abraham, siyonist askeri istihbaratının, Gazze’de gazetecileri hedef alıp suikast düzenleyen işgal ordusuna “meşruiyet” kazandırmak amacıyla bir hücre kurduğunu ortaya çıkardı.
İşgal medyası Kanal 12 televizyonu, işgal rejiminin Ekim 2023'te Gazze'ye yönelik soykırıma başlamasından bu yana siyasi izolasyon, boykotlar, yasal baskılar ve azalan uluslararası destekle yaşadığı benzeri görülmemiş bir diplomatik kriz olarak nitelendirdiği "Dünyayı Kaybettik" başlıklı bir rapor yayınladı.