BAE'nin, işgal rejimine silah satan Sırp şirket ile yakın bağlantıları ortaya çıktı

Gazze saldırıları sırasında siyonist rejime milyonlarca dolar değerinde silah sattığı ortaya çıkan Sırp Yugoimport-SDPR şirketinin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile onlarca yıllık bağları ortaya çıktı.
Middle East Eye'ın haberine göre, Sırbistan devletine ait ana silah ticaret şirketi Yugoimport-SDPR, 2024 yılında işgal askeri uçaklarının yanı sıra sivil uçaklar aracılığıyla siyonist rejime en az 17,1 milyon dolar değerinde silah ihraç etti.
Balkan Insight tarafından yayınlanan bir rapora göre Sırbistan, Soğuk Savaş döneminde hala Yugoslavya'nın bir parçasıyken önemli bir silah tedarikçisiydi.
Financial Times'ta yer alan bir habere göre ise Sırbistan Rusya ile yakın bağlarına rağmen Ukrayna'ya da 858 milyon dolar değerinde mühimmat sattı. 2021 yılında Sırbistan'ın silah ihracatı yaklaşık 1,2 milyar dolar değerindeydi.
Küresel mali krizin ardından nakit sıkıntısı çeken Sırbistan, 2013 yılında BAE'den milyarlarca dolar kredi istedi. Sırbistan, bir yandan BAE'nin yatırımlarını çekmeye çalışırken aynı zamanda silah anlaşmaları da yapmaya çalıştı.
İki ülke 2013 yılında, Sırbistan'ın BAE'ye zırhlı personel taşıyıcıları ihraç etmeyi kabul etmesini ve iki ülke arasında karadan karaya güdümlü bir füze geliştirmek için ikili iş birliğini içeren ilk silah anlaşmalarını duyurdu. O dönemde anlaşmanın değeri yaklaşık 214 milyon dolardı.
BAE ayrıca Air Serbia'ya da önemli bir yatırım yaptı ancak Sırbistan şu anda BAE'nin devlet havayolundaki hissesini devralmaya hazırlanıyor.
Sırbistan silah anlaşmaları konusunda BAE ile çalışmaya devam etti. Sırbistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında Sırbistan Savunma Bakanlığı, BAE Silahlı Kuvvetleri ile Körfez ülkelerine "önemli miktarda mühimmat" satmak üzere bir anlaşma imzaladı.
Bu gelişme, işgal rejimine silah satışlarının durdurulması çağrılarının akabinde geldi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Güney Sudan'ın kuzeyindeki Warrap eyaletinde çıkan çatışmalarda en az 15 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nden (FAO) yapılan açıklamaya göre küresel gıda fiyatları nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1 artarak Mart 2023'ten bu yana en üst dereceye geldi.
Rusya'da Kuzey Kafkasya'daki İnguşetya Cumhuriyetinde maddi sıkıntılar nedeniyle sattığı atın, bir yıl sonra kendisine geri döndüğünü gören Müslüman adam, bu vefaya karşılık atı geri satın aldı.
BM Gazze İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) temsilcisine göre, bölgede ablukanın başlamasından bu yana "en kötü senaryoya doğru geri sayım" başladı.