Bakan Fidan: Filistin'i tanıyan devlet sayısının 150'ye çıkmış olması önemli

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "150 ülkenin Filistin'i devlet olarak tanıdığı bir yapının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından behemehal tanınması fevkalade önemlidir. Bu, uluslararası hukukun ve insanlık vicdanının gereğidir." dedi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de katıldığı Filistin konulu toplantılara ilişkin basına değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, uluslararası toplumun Filistin davasına olan sempatisi ve desteğinin giderek yükseldiğini belirtti.
Fidan, "Özellikle son dört Avrupa ülkesinin Filistin'i devlet olarak tanıması, bu açıdan bizim için önemli bir merhale oldu. İspanya, Norveç, İrlanda ve Slovenya’nın Filistin'i devlet olarak tanıması ve böylece Filistin’i tanıyan devlet sayısının 150'ye çıkmış olması fevkalade önemli bir husus. Türkiye olarak bizim söylediğimiz şu: Tabii ki aslolan 150 ülkenin devlet olarak tanıdığı bir yapının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından behemehal tanınması fevkalade önemlidir. Bu, uluslararası hukukun gereğidir ve insanlık vicdanının gereğidir. Uluslararası sistem zaten büyük bir kriz içerisinde. 150 ülkenin tanıdığı bir devlet Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde tek bir ülkenin oyuyla tekrar reddedilirse, bu krizin hepten derinleşmesini sağlayacak ve uluslararası sistemin toptan iflasına yol açacak bir gerçeklikle karşı karşıya kalırız. Bunun altına da çizdik. Bundan sonra önemli olan, BM Güvenlik Konseyi tanımasa bile 150 ülkenin bizim çağrımızla, Filistin’i tıpkı Türkiye’nin yaptığı gibi gerçek bir devlet muamelesi ile muhatap almasıdır." dedi.
Fidan, büyükelçilik açılmasından karşılamaya, protokol işlemlerine, ekonomik yardımlara, ekonomik ilişkilere kadar Filistin'in işgal altında olduğunu vurgulayarak, "Filistin kendi ekonomik özgürlüğü kullanamıyor, siyasi özgürlüğünü egzersiz edemiyor. Ama bununla beraber, sembolik de olsa zaman zaman pratikte de olsa bizler, Filistin’e tam bir devlet gibi davranmalıyız ve sahip çıkmalıyız" ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İran'ın Cenevre’deki daimi temsilcisi ve büyükelçisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde, İran karşıtı bir kararın kabul edilmesini sert bir şekilde eleştirerek, bu kararı ayrımcı bir girişim ve Konsey’in itibarını zedeleyici bir adım olarak değerlendirdi.
ABD'nin Çin'den ithal ürünlere uyguladığı yüzde 34'lük gümrük vergisi artışına karşılık, Çin'den aynı oranda misilleme geldi.
ABD'nin orta ve güney eyaletlerini vuran şiddetli fırtına ve hortumlar büyük yıkıma neden oldu. Son 24 saatte 30’dan fazla hortum meydana gelirken, ölenlerin sayısı 7’ye, yaralı sayısı ise 13'e yükseldi.
Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki askeri faaliyetleri, bölgedeki askeri altyapı projeleri, asker sayısı artışı ve ağır teçhizat konuşlandırmasının siyonist rejimi rahatsız ettiği belirtildi.