Batılı liderlerin "Gazze soykırımı dursun" açıklaması siyonistleri öfkelendirdi

Fransa, Kanada ve İngiltere liderleri yaptıkları ortak açıklamada siyonist rejimin Gazze'deki soykırımı durdurmaması halinde "somut adımlar atacaklarını" belirtti. Filistin tarafı bu tavrı memnuniyetle karşılarken, siyonist rejim Başbakanı Netanyahu'dan tepki geldi.
Fransa, Kanada ve İngiltere liderlerinin yayımladığı ortak bildiri, Gazze'de 20 aydır süren soykırıma karşı uluslararası düzeyde atılmış en net adımlardan biri oldu. Bildiride, siyonist rejimin Gazze'ye yönelik saldırılarını ve insani yardımlara yönelik kısıtlamaları sürdürmesi halinde somut tedbirler alınacağı ifade edildi.
Bildiride, "israil saldırılarını derhal durdurmalı ve insani yardımların girişine izin vermelidir. Gazze'deki insani trajedi dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır." ifadeleri yer aldı. Ayrıca Batılı liderler, siyonist rejimin Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşim faaliyetlerine de karşı olduklarını vurgulayarak, "gerekirse yaptırım dahil yeni adımlar atabileceklerini" belirtti.
Filistin'den memnuniyet
Filistin Devlet Başkanlığı ve HAMAS Hareketi, Batılı liderlerin açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Filistin resmî ajansı WAFA'ya göre Filistin yönetimi bu açıklamayı "cesur" olarak niteledi ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi, saldırıların durdurulması, esirlerin serbest bırakılması, Gazze'den tamamen çekilme ve insani yardımların önünün açılması çağrısını yineledi.
HAMAS Hareketi ise yayımladığı bildiride, bu açıklamanın, siyonist rejimin uyguladığı "açlık politikası, kuşatma ve soykırıma karşı uluslararası hukukun yeniden hatırlandığı" önemli bir adım olduğunu belirtti. HAMAS, açıklamanın sadece sözde kalmaması gerektiğini, acilen pratik adımlara dönüşerek işgali durduracak, Gazze'deki insani felaketi sonlandıracak etkili bir sürece dönüşmesini istedi.
Netanyahu'dan histerik tepki
Siyonist rejim sözde Başbakanı Binyamin Netanyahu ise söz konusu açıklamayı "7 Ekim saldırılarına verilen büyük bir ödül" olarak nitelendirerek, Batılı liderleri hedef aldı. Netanyahu, savaşın devam edeceğini ifade etti.
Bu tepkilerin ardından, siyonist rejim bir yandan Gazze'de yeni bir kara saldırısı başlatırken, diğer yandan yardımların girişini engelleyerek yaklaşık 2,4 milyon Gazzeliyi açlığa mahkûm etmeyi sürdürüyor. Bu durum, BM ve yardım kuruluşları tarafından kitlesel açlık ve kıtlık riski olarak tanımlanıyor.
Siyonist rejim sözde Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise dün yaptığı açıklamada, "Gazze'nin geri kalanını aç bırakacağız, yıkacağız ve güneydeki halkı göçe zorlayacağız" ifadelerini kullanarak soykırım niyetini açıkça dile getirdi.
7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik sürdürülen saldırılarda, siyonist rejim ABD desteğiyle 174 binden fazla Filistinliyi şehit etti veya yaraladı. Bunların büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bölgede halen 11 binden fazla kişi kayıp, yüz binlerce kişi ise yerinden edildi. Gıda, su ve ilaç yoksunluğu yüzünden her gün daha fazla can kaybı yaşanıyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Avrupa Birliği (AB), bugün aldığı kararla Suriye'ye uygulanan tüm ekonomik yaptırımların kaldırılmasını onayladı.
Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Gazze'ye yönelik artan soykırım saldırıları nedeniyle, siyonist rejim ile yürürlükte olan Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınmasını gündemine aldı.
Avrupa Birliği (AB), 27 üye ülke ile Avrupa Parlamentosu arasında varılan anlaşma doğrultusunda Mısır'a 4 milyar euro tutarında mali yardım sağlayacağını duyurdu.
Washington, Yemen'deki hava saldırılarını durdurduğunu açıklarken, Amerikan donanması "Ensarullah hafife alınmamalı" uyarısında bulundu. Savunma Bakanı Pete Hegseth ise "Onları tamamen yok etmedik çünkü başka önceliklerimiz var" dedi.