Birleşmiş Milletler, patlamamış işgal mühimmatının kalıntılarının Gazze Şeridi'nde uzun vadeli bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Birleşmiş Milletler Mayın Faaliyetleri Teşkilatı (UNMAS) Program Yönetimi ve Destek Bölümü Başkanı Takuto Kubo, UNICEF gibi diğer kuruluşlar ve yerel ortaklarla birlikte çalışan UNMAS ekiplerinin 379 patlayıcı tehlikesi değerlendirmesi yaptığını belirtti.
Kubo, ayrıca 271 insani yardım konvoyuna Gazze'ye kadar eşlik ettiğini ve burada gelecekteki faaliyetleri, yeniden yapılanmayı ve toparlanmayı engelleyen patlamamış mermi ve roket kalıntılarını tespit ettiklerini söyledi.
Mühimmatın tehlikeleri konusunda farkındalığı artırmaya ve siviller için uyarı işaretleri koymaya yönelik yardımlar yapıldığını belirten Kubo, risk değerlendirmesi ve eğitim çabalarının; güvenlik koşulları nedeniyle şu anda uygulanamayan en önemli mühimmat imhası sorununu ele almadığını kaydetti.
Kubo, ekip içinde ve önemli mayın faaliyeti aktörleri ve Birleşmiş Milletler ile etkili iletişimi engelleyen durumların güvensizlik, personelin yerinden edilmesi, ekipman eksiklikleri ve güç ve iletişim kesintileri gibi sorunlar olduğunu kaydetti.
BM yetkilisi, Gazze'de ateşkese mümkün olan en kısa sürede ihtiyaç duyulması çağrısında bulunarak, "patlamamış mühimmatın çok uzun süre ortalıkta kalacağını, gelecekteki faaliyetleri, yeniden yapılanmayı ve toparlanmayı engelleyeceğini, bu nedenle mevcut savaş durduğunda patlayıcı mühimmata yanıt verilmesi gerekeceğini" söyledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.