BM uzmanlarına göre siyonist işgal rejimi saldırganlığını sürdürürse Gazze Şeridi'nin yeniden inşası 80 yıl sürebilir.
BM'nin resmi internet sitesine göre, örgütün yeterli barınma hakkı konusundaki bağımsız araştırmacısı Balakrishnan Ragagubal, Ocak 2024'e kadar Gazze'deki evlerin yüzde 60 ila 70'inin yıkıldığını, kuzeyde ise bu oranın yüzde 82 olduğunu söyledi.
Durumun şu an daha kötü olduğunu vurgulayan Ragagubal, özellikle de yıkımın yüzde 100'e yakın olduğu kuzeyde şartların daha da ağır olduğunu kaydetti.
Raghagubal, "israil işgali saldırganlığını sürdürürse Gazze Şeridi'nin yeniden inşasının 80 yıl alacağını" vurguladı.
"Yeraltı sularının ve toprağın kirlenmesi, zamanında tedavi edilip edilemeyeceğini bilmediğimiz bir noktaya kadar felaket bir duruma ulaştı." diye ekleyen Ragagubal, sektörün 7 Ekim 2023'ten bu yana "benzeri görülmemiş bir yıkıma" maruz kaldığına dikkat çekti.
Gazze'yi yeniden inşa etmenin ne kadar süreceğine değinen Raghagubal, önce enkazın kaldırılması, ardından fon bulunması ve en önemlisi yeniden inşanın ancak işgalin sona ermesiyle mümkün olduğunu söyledi.
2014'te Gazze'de yaşanan savaştan sonra her yıl binden az evin inşa edildiğine dikkat çeken Raghagubal, bu durumdan, inşaat malzemelerinin "çift kullanımlı" olduğunu ileri sürerek bunlara kısıtlama getiren işgal rejiminin sorumlu olduğunu bildirdi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın yakın tarihli bir raporunda, Mayıs ayında Gazze'de 39 milyon tondan fazla enkaz olduğu tahmin ediliyor ve bu da molozların patlamamış mühimmat, zehirli atıklar, çöken binalardan gelen asbest ve diğer malzemelerle karıştırıldığını gösteriyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.