BM: Sudan'daki çatışmalar daha da kötüleşerek yeni korkunç şiddet dalgalarına yol açtı
 
                         
                        BM Afrika'dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martha Ama Akyaa Pobee, Sudan'daki çatışmaların daha da kötüleşerek yeni şiddet dalgalarına yol açtığını belirtti.
Birleşmiş Milletler (BM) Afrika'dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martha Ama Akyaa Pobee, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen Sudan hakkında bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.
Pobee, Sudan'daki çatışma daha da kötüleştiğini ve yeni korkunç şiddet dalgalarına neden olduğunu belirtti.
Sudan halkı için özellikle Darfur'un kuzey bölgesinde güvenli bir yer kalmadığını kaydeden Pobee, son haftalarda Kurdofan bölgesinde çatışmaların yoğunlaştığına dikkat çekerek, "Bu gelişme, sahada yeni bir tırmanışa işaret ediyor. Her iki tarafın da insansız hava aracı (İHA) saldırıları, yeni bölgeleri ve yeni hedefleri etkiliyor. Bunların arasında Mavi Nil, Hartum, Sennar, Güney Kurdofan ile Batı Darfur yer alıyor ve bu da çatışmanın bölgesel kapsamının genişlediğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Pobee, yeniden açılacağı duyurusunun ardından Hartum'daki havalimanının İHA saldırılarının hedefi haline geldiğini söyleyerek, "Bu durum, şehrin kontrolünün hala tartışmalı olduğunu gösterdi" dedi.
Sudan'daki çatışmaların insani maliyetinin çok büyük olduğunu dile getiren Pobee, "Toplu vahşet, etnik kökenli şiddet ve cinsel şiddet de dâhil, uluslararası insancıl hukukun daha fazla ihlali riski ülke genelinde ve özellikle Faşir'de endişe verici derecede yüksek olmaya devam ediyor" şeklinde belirtti.
Pobee, BMGK'nin, Sudan'daki durumun kötüleşmesini önlemek için bugüne kadar kararlı bir adım atmadığına dikkat çekti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ervin İbrahimoviç ile İstanbul’da bir araya geldi.
Vietnam'ın orta kesimlerini etkisi altına alan yoğun yağışlar ve seller nedeniyle ölü sayısı 28'e yükseldi.
Rusya'ya yönelik enerji yaptırımlarına katılmak istemeyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, petrol ve doğal gaz tedarikinde zorunlu bağımlılığını gerekçe göstererek ABD'den muafiyet talep edeceğini açıkladı.
ABD merkezli Washington Post (WP) gazetesi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun, ABD'ye karşı Rusya'dan, acil askeri destek istediğini yazdı.