Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), başta devam eden saldırılar olmak üzere bir çok nedenle Gazze Şeridi'ndeki insani durumun felaket seviyesinde olduğunu vurguladı.
OCHA, tekrarlanan yerinden edilme dalgaları, aşırı kalabalık koşullar, güvensizlik, çöken altyapı, devam eden çatışmalar ve sınırlı hizmetler nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki insani durumun felaket dereceside olduğu konusunda uyardı.
Ofis, yaptığı açıklamada, devam eden çatışmaların, tahliye emirlerinin ve temel malzemelerdeki ciddi kıtlığın, yerinden edilmiş ailelerin ulaştıkları yerlerde temel hizmetlere erişmesini zorlaştırdığını söyledi.
Ekim ayından bu yana Gazze Şeridi'nin yüzde 86'sının tahliye emri altına alındığını ve Gazze Şeridi nüfusunun büyük bir kısmının işgalin yerinden edilenler için tahsis ettiği "Mevasi bölgesinde" giderek daha fazla yoğunlaştığını belirten OCHA, bu bölgedeki nüfus yoğunluğunun Ekim ayı öncesi yaklaşık iki yüz kişiye kıyasla kilometrekare başına 33 ila 34 bin kişiye yükseldiğini kaydetti.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric günlük basın toplantısında, akut yakıt kıtlığının hastaneleri gerekli ameliyatları ertelemeye zorladığını ve özellikle kuzey Gazze'de ambulansların çalışmalarını durdurma tehdidinde bulunduğunu söyledi.
Gazze Şeridi'ndeki insani yardım çalışanları, işgalin geçtiğimiz Cumartesi günü yayınladığı son tahliye emrinin, Megazi kampının tamamı ve Deyr El Balah'taki diğer bazı mahalleler de dahil olmak üzere 18 yerde yaklaşık 13.500 yerinden edilmiş kişiyi etkilediğini kaydetti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.