BM Komiseri Gazze Şeridi’ndeki insan hakları felaketinin durdurulmasını istedi
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze’de insan hakları felaketinin tüm dünyanın gözleri önünde devam ettiğini belirterek, işgal ordusunun savaş araçlarının ve yöntemlerinin binlerce insanı öldürdüğünü ve bölgeyi harap ettiğini söyledi.
Türk, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Gazze Şeridi’nde İsrail’in hastanelere yönelik saldırılarının ve sağlık krizinin ele aldığı yılık ilk acil toplantısında video konferans yoluyla bir konuşma yaptı.
Konuşmasında Gazze Şeridi’nde uluslararası hukukun yok sayıldığına ve çatışmalarda hastanelerin korunması gerektiğini vurgulayan Türk, Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin yıkılmasının Filistinlilerin yeterli sağlık hizmetine erişim haklarını ellerinden almanın ötesine geçtiğini kaydetti.
Hastanelerin gidecek başka yeri olmayan binlerce insana sığınak sağladığına dikkat çeken Türk, uluslararası hukukun ihlal edilerek hastanelerin kasıtlı bir şekilde hedef alınmasının savaş suçu oluşturabileceğini söyledi.
Sağlık tesislerinin kasıtlı olarak tahrip edilmesinin toplu cezalandırma biçimine varabileceğine işaret eden Türk, sivil halka yönelik yaygın veya sistematik bir saldırının parçası olması halinde bir savaş suçu oluşturabileceği gibi, bu tür eylemlerin insanlığa karşı suç da oluşturabileceğini belirtti.
Türk, işgal ordusunun hastanelerin çevresinde ve içinde gerçekleştirdiği saldırıların sağlık hizmetlerine yönelik korkunç bir etki yarattığını kaydederek Gazze Şeridi’ndeki hastanelere, sağlık altyapısına ve sağlık personeline yönelik tüm saldırıların bağımsız, kapsamlı ve şeffaf bir şekilde soruşturulmasını istedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Moldova Enerji Bakanı Dorin Junghietu, "Ucuz gaz dönemi bitti" derken, bakanlığın internet sitesinde vatandaşların "yoğun saatlerde elektrik kullanmamasını" öneren bir çağrı metni yayınlandı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda Ruanda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında barış anlaşması imzalandı.
İran’ın Hürmüz Boğazı'nda Nazaat Adaları bölgesinde iki gün sürecek deniz tatbikatı başlattığı bildirildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Karadeniz’de uluslararası sularda iki gemiye düzenlenen saldırıyı “terör eylemi” olarak nitelendirerek, Ukrayna’nın bölgedeki güvenliği hedef alarak krizi derinleştirdiğini söyledi ve “Bunun bir bedeli olacak” ifadeleriyle Moskova’nın karşılık vermeye hazırlandığını bildirdi.