Cezayir’den Fransa’ya gübre hamlesi: Üre ihracatına durdurma talimatı
Cezayir yönetiminin, Fransa’ya üre gübresi sevkiyatının durdurulması için üreticilere talimat verdiği bildirildi. Diplomatik gerilim nedeniyle atıldığı belirtilen adım, Fransa’nın gübre tedarikinin yaklaşık yüzde 30’unu etkileyebilir. Ancak kararın kapsamı ve sevkiyatlara ne ölçüde yansıdığı henüz netleşmedi.
Cezayir ile Fransa arasındaki diplomatik anlaşmazlık, ticari ilişkilerde yeni bir başlığa taşındı. Diplomatik çevreler ve gübre sektöründen beş kaynağa göre Cezayirli üreticilere, Fransa’ya üre gübresi ihracatını durdurmaları yönünde talimat verildi.
Söz konusu adım, Cezayir’in temmuz ayının sonlarından itibaren Fransız mallarının ithalatına yönelik gayriresmî ve geniş kapsamlı kısıtlamalar uyguladığı yönündeki haberlerin ardından geldi. Ancak iki ülkenin makamları da üre ihracatına ilişkin yeni talimat konusunda resmî bir açıklama yapmadı.
Fransa’nın gübre tedariki etkilenebilir
Tarımda yaygın biçimde kullanılan azotlu gübrelerden üre, bitkilerin büyümesi ve verimin korunması açısından önem taşıyor. Fransa’daki gübre sektörü temsilcileri ile buğday üreticilerinin değerlendirmelerine göre Cezayir’den sevkiyatın kesilmesi, Fransa’nın üre ithalatının yaklaşık yüzde 30’unu riske atabilir.
Bununla birlikte sektör temsilcileri, mevcut aşamada Cezayir’den yapılan sevkiyatların fiilen ne ölçüde etkilendiğini belirlemek için erken olduğu uyarısında bulundu. Olası bir kesintinin, gübre maliyetleri ve gelecek ekim dönemi için tedarik planları üzerinde baskı oluşturabileceği değerlendiriliyor.
Gerilimin merkezinde Batı Sahra anlaşmazlığı var
Cezayir ile Fransa arasındaki ilişkiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2024’te Batı Sahra için Fas egemenliği altında özerklik planına destek vermesinin ardından belirgin biçimde gerildi. Bu süreçte diplomatik temsil düzeyinde düşüş yaşandı, ikili iş birliğinin bazı alanları askıya alındı ve karşılıklı diplomatik tedbirler gündeme geldi.
İki ülke arasındaki ticaret de gerilimden etkilendi. Fransız gümrük verilerine göre Fransa’nın Cezayir’e ihracatı 2025’te yaklaşık yüzde 12 gerilerken, Cezayir’den yaptığı ithalat da yüzde 18 azalarak 5,1 milyar avroya düştü.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, yeni ticari kısıtlamalar konusunda kendilerine resmî bildirim ulaşmadığını belirtti. Bakanlık, ticaret konularının Avrupa Birliği’nin yetki alanında olduğunu vurgulayarak gelişmeleri yakından izleyeceklerini bildirdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ABD Enerji Bakanlığı, yarı iletken üretiminden enerji teknolojilerine, uzay araştırmalarından tıbbi görüntüleme sistemlerine kadar birçok alanda kullanılan helyumu, küresel tedarik zincirinde yaşanabilecek aksama riskleri nedeniyle kritik materyal ilan etti.
Pakistan ile İran arasındaki iki önemli sınır kapısında ticaretin durması, Pakistan’da sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) tedarikini aksattı. Birkaç gün içinde 12 kilogramlık tüp gazın fiyatı 4 bin 500 rupiden 7 bin rupiye yükselirken, yüzlerce kamyon ve gaz tankeri sınırın iki tarafında beklemeye başladı.
Suriye'nin güneyindeki Suveyda'da silahlı Dürzi gruplarla hükümet güçleri arasında yeni bir çatışma ihtimaline ilişkin kaygılar artıyor. Siyonist rejimin bölgedeki askeri hareketliliği ve silahlı gruplara destek vermesi gerilimi tırmandırırken Ürdün, sınır güvenliğini korumak ve krizin büyümesini önlemek için Şam ve Washington'la koordinasyonunu sürdürüyor.