Darbeci Mısır Yönetimi, Gazze konvoyunu durdurdu: Gözaltı ve sınır dışı işlemleri başladı

Mısır güvenlik güçleri, Gazze'ye doğru yola çıkan "Dayanışma Konvoyu"na katılmak üzere ülkeye gelen çok sayıda yabancı aktivisti Kahire Uluslararası Havalimanı'nda alıkoydu. Tutulanlar arasında Cezayir, Fransa, Tunus ve Fas'tan gelen onlarca aktivist bulunuyor.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kahire'ye ulaşan, aralarında üç avukatın da bulunduğu 40 Cezayirli aktivist havaalanında gözaltına alındı. Aktivistlerin telefonlarına ve kişisel belgelerine el konulduktan sonra çoğunun sınır dışı edildiği bildirildi.
Ayrıca Fransız delegasyonuna mensup kişilerin konakladığı Kahire merkezdeki otellere Mısır polisi baskın düzenledi. Fransız aktivistlerle iletişimin kesildiği bildirildi.
Kahire Havalimanı yetkilileri, yürüyüşe katılmak isteyen Faslılardan en az on kişiyi ülkeye sokmadan geri çevirdi. Yine, konvoy için gelen bazı Türkiye vatandaşlarının da kaldıkları otel çevresinde Filistin bayrakları taşıdıkları gerekçesiyle sınır dışı edildiği belirtildi.
Tunus'tan gelen kadın delegasyonunun da havaalanında alıkonduğu ve saatlerdir sorgulandığı bildirildi. RASD Tunisie isimli sivil platform, Mısırlı yetkilileri "hukuksuz engelleme" nedeniyle kınadı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan resmî açıklama
Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "Refah sınır kapısına gidecek hiçbir konvoyun resmi makamlarla önceden koordinasyon yapılmadan Mısır topraklarına girişine izin verilmeyeceğini" belirtti.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Filistin halkıyla dayanışma duyguları takdir edilmektedir ancak bu tür girişimlerin, devletin egemenliğine ve sınır güvenliğine aykırı şekilde yapılmasına müsamaha gösterilemez."
Siyonist rejim sözde Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın, Mısır'a resmi baskı yaptığı ve konvoyun Gazze'ye ulaşmasının "güvenlik tehdidi" oluşturacağı yönünde uyarıda bulunduğu da Arap basınına yansıdı.
Gözlemciler uyarıyor: Konvoy engellenirse diplomatik kriz çıkabilir
Gazze'deki kuşatmayı kırmak ve insani yardım ulaştırmak için düzenlenen bu tür uluslararası konvoylar, geçmişte kamuoyunun dikkatini bölgeye çekmekte etkili olmuştu. Ancak Mısır'ın bu sert tutumu, bölgesel düzeyde yeni bir diplomatik krize yol açabilir.
Gazeteci ve insan hakları savunucuları, "insani yardım amacıyla gelen sivillerin engellenmesi"nin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve derhal serbest bırakılmaları gerektiğini belirtiyor. Gazze'ye giden yolların kapatılması, bölgede yaşanan insani felaketi daha da derinleştiriyor.
Şu anki en az 40 Cezayirli, 10'dan fazla Faslı ve çok sayıda Fransız, Tunuslu ve Türkiyeli aktivist havaalanında veya otellerde gözaltında. Bazıları sınır dışı edildi, diğerleri için süreç devam ediyor. Konvoyun Refah'a ulaşması şu an için belirsiz. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne destek verdiklerini belirterek siyonist rejimin saldırılarını sert şekilde kınadı.
Avrupa ülkeleri, İran'a yönelik yasa dışı yaptırımları yeniden devreye sokmakla tehdit etti. Tahran, Batı'nın bu tutumunu "yeni bir diplomatik sabotaj" olarak nitelendirdi.
Suriye'nin güneyindeki Süveyda'da siyonist rejim desteğini arkasına alan Dürzi silahlı gruplar, hükümete başkaldırdı. Bölgedeki Bedevi aşiretlerine yönelik katliamlar sonrası, aşiret güçleri karşı saldırıya geçerek Süveyda şehir merkezine girdi.
Birleşmiş Milletler (BM), mart ayında siyonist rejimin ateşkesi bozmasından bu yana Gazze'de 737 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.