Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Gazze’nin etrafındaki abluka kırılmalı, şu anda bu yapılmalı. Hepimiz İsrail'in, insani yardımı savaşta bir silah olarak kullandığını biliyoruz." dedi.
Bakan Fidan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda konuştu.
5 ay süren acımasız ve yoğun bombardımanın sonrasında Gazze'nin büyük ölçüde yaşanmaz hale geldiğine dikkat çeken Fidan, yaşanan durumun ve acının tarif edilemez olduğunu belirtti.
Utanç verici bir cezasızlığa tanık olduklarını ifade eden Fidan, işgalcin "israilin katliamlar, zulümler, her türlü suçu işlemeye devam ettiğini fakat sorumlu tutulmadığını" kaydetti.
Gazze Temas Grubu'nun sadece kınamalardan oluşan kısır döngüyü kıran yenilikçi bir girişim olduğunu vurgulayan Fidan, bu grubun ayrıca bölgesel bir sahiplenme ruhu da oluşturduğunu dile getirdi.
İşgalci "israilin bir kez daha dünyayı kandırmaya çalıştığına" işaret eden Bakan Fidan, "Tüm Filistin'in Müslümanların kalesi olduğunu düşünce ve faaliyet birliğiyle açıkça göstermemiz gerekir. Bunu göstermek için Refah'a gidebiliriz, baskıyı artırdığımız gibi meselelere dikkat çekebilir ve farkındalığı artırabiliriz. Bunu dünyanın her tarafından hemfikir bakanlar grubu olarak yapabiliriz." şeklinde konuştu.
Fidan, "Gazze’nin etrafındaki abluka kırılmalı, şu anda bu yapılmalı. Hepimiz İsrail'in, insani yardımı savaşta bir silah olarak kullandığını biliyoruz." dedi ve şunları ekledi:
"Şu anda 400 binden fazla Filistinli açlık sınırında. Sivil toplum ve insan hakları örgütlerinin riskleri göze alarak Gazze'ye girmesine izin verilmeli. Gazze halkını, İsrail'in merhametine ya da hegemon güçlerin lütfuna bırakmamalıyız.
Müslüman dünyası olarak Gazze'deki zulümle mücadele etmek için 3 alana dayanan bir plan geliştirmemiz gerekiyor. Asıl sahada israilin ablukasını kırarak insanların açlıktan ölmesini engellememiz gerekiyor.
Siyasi ve diplomatik alanda da toplu ve birlik içinde hareket ederek ve tüm uygun yöntemleri kullanarak israil üzerinde baskıyı artırmamız gerekiyor. Bunları yaparken 'koyun postuna bürünmüş kurtlara' dikkat edilmesi gerekiyor.
Bugün Gazze'nin tam karşısında Akdeniz'in ortasında bir Ada, İsrail için silah ve mühimmat lojistik üssü haline geldi. Bu Ada, hala Gazzeliler için insani merkez adı altında bu amaca hizmet ediyor. Böyle ülkelere de dikkat etmemiz gerekiyor. Ayrıca İsrail'e silah satışını durdurma kararımızın uygulanmasını da gözlemlememiz gerekiyor."
Gazze ve Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’daki Filistinlilerin de Ramazan ayını onurlu şekilde geçirme hakkının olduğunu belirten Fidan, Harem-i Şerif’e uygulanacak herhangi bir kısıtlamaya karşı durulması gerektiğini kaydetti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.