Endonezya’da seller ve toprak kaymaları: Ölü sayısı 442’ye yükseldi, 400’ün üzerinde kişi hâlâ kayıp
Endonezya’da seller ve toprak kaymalarının yol açtığı yıkımda ölü sayısı 442’ye yükseldi. Bu sayı, ülkenin afet yönetimi kurumu BNPB tarafından yayınlanan verilere göre açıklandı. Ancak kurtarma çalışmaları devam ederken, yüzlerce kişinin hâlâ kayıp olduğu bildirildi.
BNPB’ye göre, 402 kişi kayıp durumda. Yetkililer, en çok zarar gören Sumatra Adası’daki uzak bölgelerde mahsur kalan binlerce kişi için zamanla yarışıyor.
Seller ve toprak kaymaları; Kuzey Sumatra, Batı Sumatra ve Aceh olmak üzere en az üç bölgede yıkıma yol açtı. Birçok kasaba ve köy, yıkılan yollar, çökerten köprüler ve kaymalar nedeniyle kurtarma ekiplerinin erişimine kapandı.
Hükümet, duruma müdahale amacıyla iki savaş gemisi konuşlandırdı. Gemiler, en izole bölgelerden olan Central Tapanuli ve Sibolga ilçelerine yardım ulaştırmak ve tahliyesi gerekenleri kurtarmak için yola çıktı. Gemilerin pazartesi günü Sibolga limanına varması bekleniyordu.
Ancak zorlu hava koşulları, toprak kaymaları ve hasar görmüş altyapı nedeniyle kurtarma ve yardım çalışmaları oldukça güç. Sosyal medyada paylaşılan videolarda; insanlar diz boyu su içinde, kırık bariyerler üzerinden, su bastığı sokaklarda yiyecek, ilaç ve gaz bulabilmek için çaresizce çabalıyor.
Bu felaket, 2025’in şiddetli muson yağmurları ve tropik fırtınalarıyla çalkalanan Güneydoğu Asya’daki birçok ülkeyi etkiledi. Bölgede seller ve toprak kaymaları nedeniyle en az 600 kişi hayatını kaybetti, yüzbinlerce insan yerinden edildi. Bu da sel ve iklim risklerinin artan ciddiyetini gösteriyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Eski üst düzey İngiliz subayı, bir kamu soruşturma komitesine yaptığı açıklamada, özel kuvvetlerinin Afganistan'da şüphelileri infaz ederek savaş suçları işlediğini, komuta kademesinin de bunu çok iyi bilmesine rağmen hiçbir adım atmadığını söyledi.
Son dönemde, Kristi Noem liderliğindeki Department of Homeland Security (DHS), mahkeme kararlarına rağmen Venezuelalı göçmenlerin sınır dışı edilmesi işlemlerine devam edeceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Etiyopya'daki mültecilerin ciddi finansman yetersizliği nedeniyle açlık riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Finansman eksikliği, kurumun gıda yardımlarını azaltmak zorunda kalmasına yol açıyor.