Endonezya'da feribot yangını: 172 kişi kurtarıldı, 1 kişi öldü
Endonezya'nın turistik Bali Adası açıklarında, çarşamba günü olumsuz hava koşulları altında seyreden bir feribotta çıkan yangında 172 kişi kurtarılırken, bir yolcunun cansız bedenine ulaşıldı.
Mataram Arama ve Kurtarma Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Putri Yasmin adlı feribotta yangın, Bali'deki Padang Bai Limanı'ndan Lombok Adası'ndaki Lembar Limanı'na seyir halindeyken, yerel saatle 04.15 sıralarında başladı.
Yetkililer, yaklaşık yarım saat sonra gelen acil durum ihbarının ardından bölgeye kurtarma ekipleri ve tekneler sevk etti.
Mataram Arama ve Kurtarma Ofisi Başkanı Muhammad Hariyadi, yaptığı açıklamada "Tüm yolcu ve mürettebatın güvenliği en büyük önceliğimiz." ifadesini kullandı.
İlk belirlemelere göre feribotta 17'si mürettebat olmak üzere 131 kişi bulunuyordu. Ancak kurtarma çalışmaları sırasında gemide resmi kayıtlarda belirtilenden daha fazla kişinin olduğu ortaya çıktı.
Endonezya'da teknelerde ve feribotlarda bulunan yolcu sayısının resmi manifestolardaki rakamlarla örtüşmemesi, özellikle güvenlik ve denetim sorunları açısından sıkça gündeme geliyor.
Ulusal Arama ve Kurtarma Ajansı (Basarnas), yanan feribottan 2'si Avustralyalı turist olmak üzere toplam 172 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Kurtarma ekipleri ayrıca 19 yaşındaki Endonezyalı bir kadının cansız bedenine ulaştı.
Lembar Liman Başkanı Syamsurizal, en az iki yaralının yakındaki hastaneye kaldırıldığını bildirdi.
Syamsurizal "Kurtarma operasyonu devam ediyor. Yetkililer tüm mağdurların tespit edilmesi ve sayımının tamamlanması için çalışmalarını sürdürüyor." dedi.
Feribotta ayrıca 44 araç ve 53 motosiklet bulunduğu belirtildi.
Kurtarma çalışmalarına Endonezya donanmasına ait gemiler, devriye ve kurtarma botları ile bir helikopterin destek verdiği bildirildi.
Hariyadi, Lombok Boğazı'nda dalga yüksekliğinin 4 metreye kadar ulaşmasının kurtarma çalışmalarını güçleştirdiğini belirtti.
Yangın, Endonezya'da başka bir feribot faciasının üzerinden henüz iki hafta geçmeden meydana geldi. Mutiara Sentosa 2 adlı feribotta ana Java Adası açıklarında çıkan yangında en az 5 kişi hayatını kaybetmişti.
17 binden fazla adadan oluşan Endonezya'da feribotlar, adalar arasındaki ulaşımın temel araçlarından biri olarak kullanılıyor. Ülkede feribot kazaları ve yangınları sık görülürken, zayıf güvenlik denetimleri ve kuralların yeterince uygulanmaması bu kazaların başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), dünya genelinde genç işsizliğinin 2025'te yüzde 12,4'e yükseldiğini ve 67 milyon gencin işsiz kaldığını bildirdi. Arap ülkeleri yüzde 26,2 ile genç işsizliğinin en yüksek olduğu bölge olurken, yapay zekanın özellikle gençlerin istihdam edildiği bazı mesleklerde dönüşümü hızlandırması yeni bir risk oluşturuyor.
Siyonist rejim Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun işgal altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ni dini ve tarihi anlatılarla gerekçelendirerek "Bizim topraklarımız ve sonsuza kadar bizim kalacak." demesi tepki çekti. Kolombiya'nın Golan üzerindeki sözde siyonist rejim egemenliğini tanımasının ardından gelen açıklama, işgalin dini ve tarihsel iddialarla meşrulaştırılmaya çalışıldığı eleştirilerine yol açtı.
ABD'nin Ortabatı bölgesinde etkili olan şiddetli gök gürültülü fırtına ve hortumlar geniş çaplı hasara yol açarken, Illinois ve Indiana'da 600 binden fazla elektrik abonesi enerjisiz kaldı.