Emeklilerin temmuz zammı ve dul‑yetim aylıkları netleşti
SSK ve Bağ‑Kur emeklileri yüzde 17,76, memur ve memur emeklileri ise yüzde 13,52 oranında zam aldı.
SGK, zamlı maaş ve kök aylık verilerini e‑Devlet kapısı üzerinden erişime açtı.
Hak sahipleri, e‑Devlet sistemine kimlik bilgileriyle giriş yaptıktan sonra 4A, 4B ve 4C tahsis numaralarına göre güncel kök aylıklarını ve ek ödeme dahil yeni net maaşlarını görüntüleyebiliyor. Temmuz ayına ait zamlı maaşların banka hesaplarına yatırılacağı resmi ödeme takvimi şöyle belirlendi:
Memurlar: 15 Temmuz itibarıyla zamlı maaşlarını alacak.
SSK emeklileri: Tahsis numarasının son hanesine göre 17‑26 Temmuz arasında ödemelerini alacak.
Bağ‑Kur emeklileri: 25‑28 Temmuz tarihleri arasında zamlı aylıklarına kavuşacak.
Memur emeklileri: Maaş farkları için SGK özel bir takvim ilan edecek.
Diğer taraftan, en düşük emekli aylığının 23 bin 552 TL’ye yükseltilmesini öngören kanun teklifinin TBMM’deki yasalaşma süreci devam ediyor. Teklifin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi halinde taban aylık alan emekliler yeni maaşlarını doğrudan alabilecek; yetişmemesi durumunda farklar geriye dönük ek ödeme olarak hesaplara yatırılacak.
Dul ve yetim aylığı alan hak sahiplerinin yeni hisse oranlı zamlı maaş tabloları da netleşti. Buna göre:
Yüzde 75 hisse alanlar: Sigortalı bir işte çalışmayan dul eşlerin en düşük aylığı 17 bin 664 TL’den az olmayacak.
Yüzde 50 hisse alanlar: Hem çalışan hem de dul aylığı alan eşler ile yetim çocukların taban aylığı 11 bin 776 TL olacak.
Yüzde 25 hisse alanlar: En düşük hisse oranı üzerinden ölüm aylığı alan yetim çocukların asgari maaşı 5 bin 888 TL’ye yükselecek.
Memur emeklileri ile dul ve yetimlerin zam farkı ödemeleri SGK tarafından temmuz sonuna kadar ilan edilecek özel takvim doğrultusunda hesaplara yatırılacak. SSK ve Bağ‑Kur kapsamındaki dul ve yetimlerin kök maaş zammı ile en düşük aylık farkları ise kanun teklifinin Resmi Gazete’de yayımlanma sürecine bağlı olarak cari ödeme dönemi içinde veya hemen ardından ek ödeme olarak yansıtılacak. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, İran’a karşı başlatılan yeni yaptırım kampanyasının Tahran yönetimi yalnız kalana kadar süreceğini iddia etti.
Bursa’da fındık yağı üretimi sonrasında geriye kalan ve çoğunlukla hayvan yemi olarak kullanılan fındık posasını ekonomiye kazandıracak yeni bir proje geliştiriliyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle, bu yan üründen protein, yağ ve polisakkarit gibi değerli bileşenlerin aynı anda elde edilmesi hedefleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), FAST sisteminde işlem limitlerini 26 Ağustos'tan itibaren artıracak. Para transferleri ve "Ödeme İste" işlemlerinde üst limit 100 bin liradan 300 bin liraya çıkarılırken, FAST-TR karekodla yapılan iş yeri ödemelerinin limiti de 250 bin liradan 300 bin liraya yükselecek.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Türkiye ekonomisinin gelecek 3 yıllık yol haritasını belirleyecek 2027-2029 dönemi Orta Vadeli Program hazırlıklarını görüşmek üzere bugün toplanacak. Beştepe'deki toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlık edecek.