Danimarkalı denizcilik şirketi Maersk, Kızıldeniz krizi nedeniyle 2023 yılının son çeyreğinde kârının yıllık bazda yüzde 87 oranında düştüğünü duyurdu.
Şirket yaptığı açıklamada vergi ve amortisman öncesi kârının yıllık bazda 6,54 milyar dolardan 2023'ün son çeyreğinde 839 milyon dolara gerilediğini belirtti.
Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana, Maersk ve büyük ticari nakliye şirketleri Kızıldeniz'deki geçişlerini askıya aldılar ve bunun yerine Güney Afrika'nın güneyindeki Ümit Burnu rotasını koydular. Bu durum nihai varış noktalarına ulaşmak için yaklaşık iki hafta ek süre ve daha fazla maliyeti beraberinde getirdi.
Maersk, Kızıldeniz'de devam eden kriz ve büyük miktarda konteyner gemisi arzı nedeniyle 2024 yılındaki kârına ilişkin kötümser beklentiler belirterek, "Vergiler ve amortisman öncesi kârın, 2023'te elde edilen 9,6 milyar dolardan bu yıl 1 milyar ile 6 milyar dolar arasında olmasını bekliyoruz." öngörüsünde bulundu.
Şirket, "Kızıldeniz'deki krizin süresi ve seviyesi konusunda hâlâ büyük bir belirsizlik var, çünkü gösterge aralığı, yılın çeyreğinden bir yıla kadar değişen bir dönemi yansıtıyor." ifadelerini ekledi.
Yemen'deki Ensarullah, füzeler ve insansız hava araçlarıyla, Kızıldeniz'de işgal rejimi şirketlerinin sahip olduğu veya işlettiği ya da işgal altıdaki Filistin limanlarına giden ve oradan mal taşıyan gemilere yönelik düzenli operasyonlar yapıyor. Ensarullah, ayrıca saldırgan politika uygulayan Amerikan ve İngiliz gemilerini de hedef alıyor.
Ensarullah, yaptığı açıklamalarda söz konusu operasyonlarının Gazze halkı ve direnişiyle dayanışma amaçlı olduğunu vurguluyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.