Filistin Kızılayı,, işgal kuvvetlerinin Refah sınır kapısını ele geçirip işgal etmesi ve tamamen kapatmasının ardından geçişlerin sürekli olarak kapatılması sonucunda Gazze Şeridi'ndeki kötüleşen insani koşullar konusunda uyardı.
Kızılay tarafından yapılan açıklamada, Refah sınır kapısının Gazze'deki tüm sektörleri besleyen ana kaynak olduğunu belirterek, işgal rejiminin gıda, ilaç, yakıt ve insani yardım girişlerini engellemesinin, insani ve sağlık açısında bir felaketin habercisi olduğu vurgulandı.
İşgalin, gıda girişini engellemesi nedeniyle yiyecek stoklarının bitme aşamasına geldiğine işaret edilen açıklamada, bu nedenle kıtlığın yakın olduğu uyarısında bulunuldu.
Açıklamada, "İşgalci kuvvetlerin, bu yardımlara erişiminin engellenmesinden kaynaklanan ciddi insani yardım kıtlığı nedeniyle vatandaşlar tehlikeli düzeyde gıda güvensizliği yaşıyor; bu durum, işgalci otoritenin gerekli önlemleri alması gerektiğini öngören uluslararası insancıl hukuku açıkça ihlal ediyor." denildi.
Açıklamanın devamında, işgalin yakıt girişini sürekli olarak engellemesi nedeniyle jeneratörlerin, ambulansların, içme suyu arındırma tesislerinin ve kanalizasyon sisteminin çalıştırılamayacağına dikkat çekilerek, bu durumun beraberinde sağlık sistemini çökertebileceği uyarısında bulunuldu.
Kızılay, uluslararası topluluğa ve uluslararası insani yardım kuruluşlarına, , özellikle Refah sınır kapısını açmaları için işgal yetkililerine baskı yaparak acil müdahalede bulunmaları ve insani yardımın kesintisiz, sürdürülebilir ve yeterli akışının kalıcı olarak ve herhangi bir koşul veya kısıtlama olmaksızın sağlanması için çağrıda bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.