Fransa, izinsiz pazarlama aramalarını yasaklıyor: İhlale karşı ceza uygulanacak
Fransa'da tüketicileri istenmeyen pazarlama aramalarından korumayı amaçlayan yeni yasa 11 Ağustos'ta yürürlüğe giriyor.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin hazırladığı düzenleme ile şirketler, tüketicilerin önceden açık rızasını almadan telefonla pazarlama amacıyla arama yapamayacak.
Yeni düzenlemeye göre işletmeler, yalnızca tüketicinin önceden onay vermesi halinde tanıtım ve satış amaçlı telefon görüşmesi gerçekleştirebilecek. Tüketiciler ise verdikleri onayı istedikleri zaman geri çekebilecek.
Fransa'da daha önce pazarlama aramalarını engellemek isteyen vatandaşlar, devletin oluşturduğu "aranmama listesine" kayıt yaptırabiliyordu. Ancak tüketici örgütleri, birçok çağrı merkezinin bu listeyi dikkate almadığını belirterek mevcut sistemin yetersiz kaldığını savunuyordu.
Fransız hükümeti, düzenlemenin yıllardır devam eden tüketici şikayetleri üzerine hazırlandığını açıkladı. Resmi verilere göre ülkede yaşayanların yaklaşık dörtte üçü her hafta en az bir istenmeyen satış araması alırken, birçok kişi bu tür aramalarla daha sık karşılaşıyor.
2024 yılında 11 tüketici kuruluşu ortak açıklama yaparak, sabit ve cep telefonlarına yapılan "sayısız istenmeyen pazarlama aramasını vatandaşların günlük yaşamının bir parçası haline geldiğini belirterek bu uygulamanın tamamen yasaklanmasını talep etmişti. Fransız Parlamentosu da yasayı geçen yıl kabul etmişti.
Yasaya aykırı hareket eden bireyler için her ihlal başına 75 bin avroya, şirketler için ise 375 bin avroya kadar idari para cezası uygulanabilecek.
Düzenleme bazı istisnalar da içeriyor. Tüketicinin açık onay vermesi veya şirket ile müşteri arasında mevcut bir sözleşme ilişkisinin bulunması halinde firmalar belirli ticari tekliflerde bulunabilecek. Vatandaşlar ise izinsiz pazarlama aramalarını hükümetin oluşturduğu resmi internet platformu üzerinden şikayet edebilecek.
Fransız yetkililer, geçen yıl aranmama listesinde bulunan kişileri aradığı gerekçesiyle İrlanda merkezli bir şirkete 6 milyon avro ceza kesildiğini hatırlattı.
Öte yandan yeni düzenleme, Fransa'ya hizmet veren çağrı merkezi sektörünün önemli merkezlerinden Fas'ta endişeye yol açtı. Fas İstihdam Bakanı Younes Sekkouri, ülkedeki yaklaşık 50 bin çağrı merkezi çalışanının işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.
Sektör temsilcileri ise Fransa pazarının uzun yıllardır Fas'taki dış kaynak hizmetlerinin en büyük gelir kalemini oluşturduğunu, ancak son yıllarda faaliyetlerin klasik tele-pazarlamanın ötesine geçerek çeşitlendiğini ifade ediyor.
Benzer uygulamalar Avrupa'nın diğer ülkelerinde de bulunuyor. Almanya'da izinsiz pazarlama aramaları 2009'dan bu yana yasaklanırken, Hollanda da geçen ay kuralları daha da sıkılaştırdı. ABD, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerde ise vatandaşların kayıt yaptırarak pazarlama aramalarını reddedebildiği "aranmama listesi" uygulamaları bulunuyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Almanya'da yılın başından bu yana sıcaklığına bağlı ölümler 11 bin 900'e ulaşarak 2016'dan bu yana kaydedilen tüm yıl toplamlarını aştı.
Siyonist işgalinin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında şehit sayısı 7 Ekim 2023'ten bu yana 73 bin 382'ye yükseldi.
Cezayir'in Konstantin vilayetinde Cezayir'in Konstantin vilayetinde, bir yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı.