Fransa Senegal'deki askeri üslerden çekildi

Fransız ordusu, Batı Afrika'da kalıcı asker bulundurduğu son ülke olan Senegal'den çekilme sürecini perşembe günü tamamladı.
Fransız ordusu, Senegal'deki daimi varlığı 60 yılı aşkın bir sürenin ardından sona ermiş oldu.
Dakar'da düzenlenentörenle Senegal'deki son iki Fransız tesisi (Senegal'in başkentinde bulunan "Geille kampı" ve yakınlardaki havaalanında yer alan Fransız havacılık mola yeri) Afrika'daki Fransız ordusunun komutanı General Pascal Ianni tarafından Senegal Genelkurmay Başkanı General Mbaye Cisse'ye teslim edildi.
Bu devir teslim, 1960'taki bağımsızlığından bu yana Senegal'deki 65 yıllık Fransız askeri varlığını sona erdiriyor.
Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, geçen yıl Fransa'nın 2025 yılına kadar ülkeden çekilmesini talep etmişti.
Faye, Kasım 2024'te "Senegal bağımsız bir ülkedir, egemen bir ülkedir ve egemenlik egemen bir ülkede askeri üslerin varlığını barındırmaz," demişti.
Tören, mart ayında başlayan çekilme sürecini sona erdiriyor ve Batı ve Orta Afrika'daki Fransız askeri varlığının sonunu işaret ediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Birleşmiş Milletler (BM), mart ayında siyonist rejimin ateşkesi bozmasından bu yana Gazze'de 737 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM), siyonist rejimin saldırılarının Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmenin yanı sıra ülkeyi son derece hassas bir dönemde daha da istikrarsızlaştırdığını belirtti.
Türkiye, Ürdün, BAE, Bahreyn, Suudi Arabistan, Irak, Umman, Katar, Kuveyt, Lübnan ve Mısır, siyonist rejimin Suriye'ye yönelik saldırıları sonrası ortak açıklama yayınladı.
İngiltere ile Almanya arasında savunma, göç ve ticarette iş birliği için kapsamlı bir anlaşma imzalandı.