Gazze hastanelerinde ölüm sessizliği: Yakıt bitti, yenidoğanlar hayatta kalma mücadelesi veriyor

Siyonist kuşatma nedeniyle yakıtları tükenen Gazze’deki hastaneler çökme noktasına geldi. Yenidoğanlar bir kuvözde topluca tutuluyor, kurtarma araçları durdu, su kuyuları çalışmıyor. Sağlık Bakanlığı, "Hastalar ölümle yüz yüze" diyerek uluslararası topluma çağrıda bulundu.
Siyonist rejimin Gazze Şeridi’ne uyguladığı kuşatma ve saldırıların ardından hastanelerdeki insani kriz, felaket boyutlarına ulaştı. Gazze Sağlık Bakanlığı, yakıtın tamamen tükenmek üzere olduğunu ve hastanelerdeki hastaların ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Yapılan açıklamada, elektrik kesintileri nedeniyle bazı hastane birimlerinin devre dışı kaldığı ve özellikle yenidoğan ünitelerinde hayati tehlike yaşandığı belirtildi. Filistin medyasında yayımlanan görüntülerde, birden fazla prematüre bebeğin tek bir kuvözde tutulduğu ve jeneratörlerin durduğu gözlemlendi.
Hastanelerin yarısı hizmet dışı
Siyonist saldırılar ve yakıt krizinin etkisiyle, Gazze’deki 38 hastaneden 22’si tamamen hizmet dışı kaldı. Geriye kalan hastaneler ise hem aşırı yaralı akını hem de yakıt, tıbbi malzeme ve kan stoğu yetersizliği nedeniyle hizmet veremez hâle geldi.
Gazze Sivil Savunma Teşkilatı Sözcüsü, cuma akşamı yaptığı açıklamada, Gazze kentindeki tüm kurtarma araçlarının tamamen hizmet dışı kaldığını duyurdu. Ekiplerin, yaralıları ve enkaz altında kalanları kurtarmak için artık sivil araçlarla hareket etmek zorunda kaldığı, birçok çağrıya da yanıt veremedikleri bildirildi.
Ayrıca Gazze ve kuzey bölgelerinde sivil savunmaya ait araçların tamamının durduğu, sadece bir itfaiye aracının hâlâ kısıtlı şekilde hizmet verdiği ifade edildi.
Bir haftalık yakıt kaldı, su kriz kapıda
Gazze Su İdaresi yetkilileri de durumun vahametini gözler önüne serdi. İsrail’in, bölgedeki su kuyularına dizel yakıt girişini engellemesi nedeniyle su üretiminin yüzde 70 oranında düştüğü, orta bölgede tamamen, Gazze ve Han Yunus’ta ise büyük ölçüde kesinti yaşandığı bildirildi.
Yetkililer, BM’nin desteğiyle ulaştırılan yakıt stoklarının sadece bir haftalık ihtiyacı karşılayabileceğini ve yeni yakıt girişine izin verilmezse tam kapsamlı bir su felaketinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, Gazze’ye sadece 75 bin litre yakıt girişine izin verildiğini, bunun da bir günlük enerji ihtiyacını bile karşılamadığını ifade etti.
Gazze’de devam eden soykırım ve abluka, yalnızca bombardımanla değil, sistematik aç bırakma, susuz bırakma ve sağlık sisteminin çökertilmesiyle de sürdürülüyor. Uluslararası kurumlar ise yaşanan dramı yalnızca rapor etmekle yetiniyor.
Gazze halkı, yakıtı, suyu, elektriği olmayan bir dünyada hayatta kalmaya çalışıyor. Ve her geçen gün, ölüm biraz daha yaklaşıyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, içinde gıda, ilaç ve temel yaşam malzemeleri bulunan 6 binden fazla yardım tırının, yaklaşık 4 aydır sınırda bekletildiğini, bu yüzden hayat kurtarıcı malzemelerin son kullanma tarihinin geçmek üzere olduğunu ifade etti.
Siyonist rejimin Gazze'ye uyguladığı kuşatma 103. gününe girerken, açlık ve ilaç yetersizliği nedeniyle can kayıpları her geçen gün artıyor. Gazze'de son üç gün içinde onlarca kişinin, özellikle çocukların, gıda eksikliğinden şehit olduğu bildirildi.
HAMAS, Batı Şeria'daki saldırılar karşısında Mahmud Abbas yönetiminin sessizliğini eleştirerek, işgalcilerle güvenlik koordinasyonunun sürdürülmesini "işgale hizmet eden utanç verici bir tavır" olarak nitelendirdi.
İtalyan Inside Over sitesi, siyonist askerlerde Gazze ve Lübnan'daki travmalar sonucu artan intiharların, işgal ordusunun gizlemeye çalıştığı psikolojik çöküşü gün yüzüne çıkardığını yazdı.