Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, görevi süresince BM Şartı'nın 99. maddesine bağlı yetkisini ilk kez kullanarak Gazze'de insani felaketin önlenmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) açık mektup gönderdiğini duyurdu.
BM Genel Sekreteri Guterres, dün BMGK'ya açık mektup göndererek işgal rejimi ile Filistin direnişi arasında yaşanan çatışmaları konusunda harekete geçme çağrısında bulundu.
Guterres, mektubunda, "Genel Sekreter, kendi görüşüne göre uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunabilir." hükmünü içeren BM Şartı'nın 99. maddesini devreye soktuğunu ifade etti.
İşgal rejiminin sözde Dışişleri Bakanı Eli Cohen, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in mektubuna tepki gösterdi.
Cohen, "Guterres'in görev süresi dünya barışı için bir tehlikedir." ifadelerini kullanarak, "Bu HAMAS'a destek vermektir." dedi.
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Genel Sekreter Gutteres'in açık mektubunu destekleyerek tüm yetkilileri göreve çağırdığını ifade etti.
Borell, işgal rejiminin ateşkese engel olmaması gerektiğinin altını çizerek, ateşkes çağrısını yineledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da Gutteres'e destek verdiğini belirterek, "Gazze'nin sağlık sistemi diz çökmüş durumda ve tamamen çökmek üzere. Sağlık için barışa ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.