Gazze'de soykırım yapan işgal rejimi BM kararlarını hiçe sayıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, görevi süresince BM Şartı'nın 99. maddesine bağlı yetkisini ilk kez kullanarak Gazze'de insani felaketin önlenmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) açık mektup gönderdiğini duyurdu.
BM Genel Sekreteri Guterres, dün BMGK'ya açık mektup göndererek işgal rejimi ile Filistin direnişi arasında yaşanan çatışmaları konusunda harekete geçme çağrısında bulundu.
Guterres, mektubunda, "Genel Sekreter, kendi görüşüne göre uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunabilir." hükmünü içeren BM Şartı'nın 99. maddesini devreye soktuğunu ifade etti.
İşgal rejiminin sözde Dışişleri Bakanı Eli Cohen, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in mektubuna tepki gösterdi.
Cohen, "Guterres'in görev süresi dünya barışı için bir tehlikedir." ifadelerini kullanarak, "Bu HAMAS'a destek vermektir." dedi.
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Genel Sekreter Gutteres'in açık mektubunu destekleyerek tüm yetkilileri göreve çağırdığını ifade etti.
Borell, işgal rejiminin ateşkese engel olmaması gerektiğinin altını çizerek, ateşkes çağrısını yineledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da Gutteres'e destek verdiğini belirterek, "Gazze'nin sağlık sistemi diz çökmüş durumda ve tamamen çökmek üzere. Sağlık için barışa ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İsviçre’nin Valais kantonunda Alp Dağları’ndan kopan dev buzul parçası, Lötschental Vadisi’ndeki Blatten köyünü yerle bir etti.
UNICEF, Sudan'ın Hartum eyaletinde kolera vakalarının son günlerde yaklaşık dokuz kat arttığını, ocak ayından bu yana bildirilen 7.700 vakadan binden fazlasını 5 yaş altı çocuklardan oluştuğunu, bir milyondan fazla çocuğun salgından etkilenme riski taşıdığını açıkladı.
Angola’da bir petrol platformunda çıkan yangında, 3 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi de yaralandı.
Tayland ve Kamboçya arasında, sınır anlaşmasının ihlal edilmesi üzerine sıcak çatışma çıktı.