Guterres: Gazze'de gazetecilerin öldürülmesi kabul edilemez
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, işgalci katillerin saldırıları altındaki Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana gazetecilerin şehid edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
BM Cenevre Ofisi'nde, "2024 BM Orta Doğu'da Barış Konulu Uluslararası Medya Semineri" başladı. Seminerin açılış bölümünde Guterres'in gönderdiği mesaj okundu.
Guterres, işgalci katillerin 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de gazetecilerin şehid edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, basın mensuplarının korunması çağrısı yaptı.
Gazze'deki saldırıların geçen ay birinci yılını doldurduğunu ve ihlalin Lübnan'a sıçraması nedeniyle bu seminerin son derece zor koşullar altında düzenlendiğini belirten Guterres, "Aynı zamanda, Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Batı Şeria'daki durum, israilin askeri operasyonları, yerleşim birimlerinin inşası ve yerleşimci saldırılarının giderek yoğunlaşması, iki devletli çözüm olasılığını giderek zayıflatmaya devam ediyor." ifadesini kullandı.
Guterres, "Gazze ve Lübnan'da derhal ateşkes ilan edilmesinin, tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasının, insani yardımın etkili şekilde ulaştırılmasının ve iki devletli çözüme doğru geri döndürülemez ilerlemenin zamanı geldi." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Moldova Enerji Bakanı Dorin Junghietu, "Ucuz gaz dönemi bitti" derken, bakanlığın internet sitesinde vatandaşların "yoğun saatlerde elektrik kullanmamasını" öneren bir çağrı metni yayınlandı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda Ruanda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında barış anlaşması imzalandı.
İran’ın Hürmüz Boğazı'nda Nazaat Adaları bölgesinde iki gün sürecek deniz tatbikatı başlattığı bildirildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Karadeniz’de uluslararası sularda iki gemiye düzenlenen saldırıyı “terör eylemi” olarak nitelendirerek, Ukrayna’nın bölgedeki güvenliği hedef alarak krizi derinleştirdiğini söyledi ve “Bunun bir bedeli olacak” ifadeleriyle Moskova’nın karşılık vermeye hazırlandığını bildirdi.