HAMAS ve Filistinli gruplardan “büyük israil” planına karşı çağrı

Aralarında HAMAS’ın da bulunduğu 7 Filistinli grup, Kahire’de gerçekleştirdikleri toplantının ardından yaptıkları ortak açıklamada, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların durdurulmasına ilişkin tüm girişim ve önerilere olumlu yaklaştıklarını vurguladı.
HAMAS, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Fetih Hareketi’ndeki Demokratik Reform Akımı, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi – Genel Komutanlık, Filistin Ulusal İnisiyatifi ve Halk Direniş Komitelerinden oluşan heyet, Kahire'de bir araya geldi.
Gruplar, yayımladıkları ortak bildiride, Filistin davasına verdikleri destek, Gazze halkının açlık çilesinin son bulması, Filistin birliğinin sağlanması çabaları ve saldırıların durdurulmasına yönelik müzakerelere katılımları için Mısır ve Katar’a teşekkürlerini iletti.
Gruplar ayrıca, tüm Filistin güçlerinin katılacağı acil bir ulusal toplantının Mısır himayesinde düzenlenmesi çağrısında bulunarak, “İşgal planlarına karşı ortak bir ulusal strateji üzerinde anlaşmak ve Filistin halkına özgürlük ile başkenti Kudüs olan bağımsız devlet kurma hedefini gerçekleştirmek” gerektiğini belirtti.
Açıklamada, bu aşamadaki en büyük önceliğin “saldırının derhâl ve tamamen durdurulması, Gazze Şeridi’ne uygulanan zalim ablukaya son verilmesi ve insani yardım ile yardım malzemelerinin derhâl, güvenli ve engelsiz şekilde girişinin sağlanması” olduğu vurgulandı.
Ortak bildiri, “Saldırının sona ermesi, işgal güçlerinin çekilmesi ve zalim ablukaya son verilmesi” gibi ulusal talepleri karşılayacak tüm çözüm öneri ve girişimlerine tam uyum sağlandığını kaydetti. Toplantıda, “işgalcinin bu çabalar karşısındaki engelleyici tutumu ve kendi pozisyonu hakkında yaydığı çelişkili haberler” de ele alındı. Açıklamaya göre, bunun son örneği, geçen ay Doha’da yapılan dolaylı müzakerelerin neredeyse ciddi bir anlaşmayla sonuçlanmak üzereyken işgal rejiminin gerekçesiz şekilde masadan kalkması oldu.
Hatırlanacağı üzere işgal rejimi, 24 Temmuz’da HAMAS ile Doha’da yürütülen dolaylı müzakerelerden, Gazze’den çekilme, soykırımı sona erdirme, Filistinli esirler ve insani yardımın dağıtım mekanizması konularındaki ısrarcı tutumu nedeniyle çekilmişti. HAMAS ise defalarca, “tüm israilli esirleri tek seferde” serbest bırakmaya hazır olduğunu, bunun karşılığında soykırım savaşının bitirilmesini, İşgal ordusunun Gazze’den çekilmesini ve Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını talep ettiğini açıklamıştı.
Gruplar ayrıca, işgal rejiminin Gazze’yi yeniden işgal etme planlarına karşı da uyarıda bulunarak, bu planlara karşı koymak ve derhâl durdurmak için tüm çabaların harcanması gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, İşgal Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in Çarşamba günü, Gazze Şeridi’nin tamamını yeni den işgal etmeye yönelik “merkezi fikir” planını onaylamasıyla ilişkili yapıldı. Planda, salı günü başlatılan Gazze kentinin güneydoğusundaki Zeytun Mahallesi’ne saldırı da yer alıyor.
Gruplar öte yandan, Filistin halkının “cesur direnişine” övgüde bulunarak, “Bölgede ve tüm ümmette eşi benzeri görülmemiş bir saldırıya karşı örnek bir duruş sergilediklerini" kaydetti.
Açıklamada, “Halkımız, modern tarihin gördüğü en güçlü savaş makinesi karşısında sabır, fedakârlık ve kahramanlıkta olağanüstü bir yetenek sergiledi. Halkımıza, saldırıyı durdurmak için mücadelemizi sürdüreceğimize söz veriyoruz.” ifadeleri yer aldı.
Ayrıca, Batı Şeria ve Gazze’deki Siyonist planlara karşı çıkmanın “gerçek ve ciddi bir ulusal birlik inşa etmeyi” gerektirdiği belirtilerek, Batı Şeria’daki siyonist yerleşim planı konusunda da uyarıda bulunuldu. Açıklamada, bu planın “tam kontrol sağlamak, halkı yerinden etmek, toprakları gasp etmek ve kademeli bir iskân planı çerçevesinde milyonlarca yerleşimciyi bölgeye yerleştirmek” amacını taşıdığı kaydedildi.
Filistinli gruplar, “bu projeye karşı koymak, Filistin ve Arap varlığını korumak ve sömürgeci planları boşa çıkarmak” için acil ulusal planlar hazırlanması gerektiğini vurguladı.
“büyük israil” planı
Gruplar, Siyonist Netanyahu’nun dile getirdiği “büyük israil vizyonunun” Filistin halkının haklarını ve Arap ulusal güvenliğini tehdit eden Siyonist bir genişleme projesi olduğunu belirtti. Açıklamada, bu projenin özellikle Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Suriye, Irak ve Lübnan’ı hedef aldığı, dolayısıyla başarısızlığa uğratılması ve ümmetin korunması için Arap dünyasının güç birliği yapması gerektiği ifade edildi.
Salı akşamı İşgalci Netanyahu, İbranice yayın yapan i24 kanalına verdiği röportajda, “büyük israil vizyonuna sıkı sıkıya bağlı olduğunu” söyledi.
İşgal rejimi iddialarına göre “büyük israil” planı, işgal altındaki Filistin topraklarının yanı sıra Ürdün, Lübnan, Suriye ve Mısır’ın bazı bölgeleri ile Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt’i kapsıyor. “Tevrat ve Toprak Enstitüsü” adlı kuruluş, internet sitesinde, sözde “tarihî israil sınırlarının” Fırat Nehri’nden Nil Nehri’ne kadar uzandığını öne sürüyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cezayir'de bir yolcu otobüsünün köprüden dereye düşmesi sonucu meydana gelen kazada, 18 kişi boğularak hayatını kaybetti, 9 kişi de yaralandı.
BM insan hakları ofisi, Mayıs ayı sonundan bu yana Gazze'de yardım ararken en az 1760 Filistinlinin katledildiğini, bunun da Ağustos başında yayımlanan son rakama kıyasla birkaç yüz kişilik bir artış anlamına geldiğini belirtti
ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesi ABD'nin Alaska eyaletinde başladı.
Rusya’nın Kamçatka bölgesindeki Klyuchevskoy Yanardağı yeniden faaliyete geçtiği, yanardağdan 9 kilometre yüksekliğe kadar kül püskürdüğü bildirildi.