HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze'de bir anlaşmaya varılamamasından işgal rejiminin sorumlu olduğunu söyledi ve "HAMAS'ı müzakerelerin devamına açık olduğunu" vurguladı.
Heniyye, bu akşam yaptığı açıklamada, direnişin, işgal rejimiyle başlattığı müzakerelerde "saldırganlığın durdurulması, Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme, yerinden edilenlerin geri dönüşü ve insani boyut ile esirlerin takası" gibi başlıkları ortaya koyduğunu belirtti.
İşgalci düşmanın, şu ana kadar özellikle ateşkes konusunda net garantiler vermekten kaçındığını ve güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesi veya yerinden edilenlerin geri dönüşü için garanti vermediğini" ifade eden Heniyye, bunun yerine işgalin, "yerinden edilenlerin kademeli olarak geri dönüşünden" bahsettiğini aktardı.
HAMAS'ın, müzakarelerde son derece yapıcı ve sorumlu bir tavır gösterdiğini vurgulayan Heniyye, anlaşmanın üç aşamalı ve uluslararası garantilerle olması gerektiğini açıkça ortaya koyduklarını kaydetti.
Gazze'de bir anlaşmaya varılamamasından işgal ve hükümetinin sorumlu olduğunu söyleyen Heniyye, "Arabuluculardan, işgalden anlaşmanın ilkelerine uyması konusunda net bir yanıt alırsak, bir anlaşmaya gitmeye hazırız." diye ekledi.
Heniyye, "Önceliğimiz halkımızı korumak, saldırganlığı ve katliamları durdurmak, halkımız için yaşam ve gelecek ufkunu açmaktır. Halkımızın arasını açmaya ve işgalin peşinde koştuğu kaosu yaymaya yönelik tüm girişimler başarısız olacaktır." ifadelerini kullandı.
Heniyye, işgalin tüm katliamlara ve soykırım savaşına rağmen askeri hedeflerinin hiçbirine ulaşamadığını" vurguladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.