İşgal rejiminin sözde parlamentosu niteliğindeki Knesset, BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı'na (UNRWA) verilen dokunulmazlık ve ayrıcalıkları kaldıran yasa tasarısını onayladı.
Filistin Enformasyon Merkezine göre Knesset, "Genel kurul, dün BM'yle ilgili Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar Kararnamesi'nden UNRWA'ya özel olanların çıkarılması amacıyla 2024 yılı itibariyle değişiklik yapılması önerisini ilk okumada onayladı" açıklamasını yaptı.
Knesset'in 120 üyesinden oylamaya katılanlar arasında 58 kişi tasarı lehine, 6 kişi ise aleyhine oy kullandı.
Knesset, tasarının, 1947 tarihli BM Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar Kararnamesi'nin UNRWA'ya, elemanlarına veya onun adına çalışan kişilere uygulanamayacağına dair içeriğe sahip olduğunu açıkladı.
Tasarı ayrıca Dışişleri bakanının bu dokunulmazlığı sağlayan yasal düzenlemeyi iptal etmesini öngörüyor.
UNRWA'nın sahip olduğu dokunulmazlık ve ayrıcalıklar arasında "yargı dokunulmazlığı, arşivlerin ve ofislerin dokunulmazlığı, vergi ve emlak vergisinden muafiyet veya indirim, ithalat veya ihracat yasağından muafiyet ve gelir vergisinden muafiyet" bulunuyor.
Yasa tasarısı, "UNRWA ve çalışanlarının 7 Ekim'deki 'Aksa Tufanı' saldırılarına katkıda bulunduklarını ve ajansın eğitim biriminin terörü ve nefreti desteklediğini" iddia ediyor. Oysa işgal rejimi şimdiye kadar bu iddiasını ispata yetecek bir delil ortaya koyabilmiş değil.
Tasarıya göre, UNRWA artık BM Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar Kararnamesi'nin sağladığı ayrıcalıkların hiçbirinden yararlanamayacak.
Merkezi Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah Mahallesi'nde bulunan UNRWA, işgalin iddialarını reddediyor ve tarafsız kalmaya çalıştığını, kendisinin mültecileri desteklemeye odaklandığını belirtiyor.
BM'nin UNRWA'yı sürdürme ısrarına karşılık işgal, bu teşkilatın kapatılmasını ve işinin başka kurumlara devredilmesini istiyor. İşgal rejiminin bundaki amacı ise Filistin mülteciler davasını tamamen gündemden çıkarmak.
UNRWA, 1949 yılında BM tarafından kuruldu ve Filistinli mülteciler meselesine adil ve nihai bir çözüm bulunana kadar Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde mültecilere yardım ve koruma sağlamakla görevlendirildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.