İspanya, İrlanda ve Norveç Dışişleri Bakanları, Gazze Şeridi'nde acil ateşkes sağlanması ve insani yardımların derhal girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albarez, bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de İrlandalı ve Norveçli mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenledi.
Albarez, bu üç ülkenin yarın resmi olarak Filistin Devletini tanıyacağını açıkladı.
Uluslararası Adalet Divanı'nın tüm kararlarının tüm taraflar için bağlayıcı olduğunu ve işgalci "israilin Refah'taki operasyonunu durdurması gerektiğini" vurguladı.
İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin ise, Avrupa Birliği dahil uluslararası toplumun onlarca yıldır 1967'ye dayanan "iki devletli çözümü" desteklemekten bahsettiğini ancak bu çözüme yakın olmadıklarını söyledi.
Martin, üç ülkenin, Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını garanti altına almak ve iki devletli çözümü uygulamak için somut adımlara nasıl katkıda bulunabileceklerine odaklandığını açıkladı.
Martin, "Dün Avrupa ve Arap ülkeleriyle bir toplantı yaptık ve Gazze'deki düşmanca savaşın durdurulması ve bir Filistin devletinin kurulması için net adımlar atılması gerektiği konusunda mutabakata vardık. Şimdi de Dışişleri Bakanları Konseyi'nde buluşacağız. Avrupa Birliği'nin bölgesel planlara katılması, desteklemesi ve dün tartışılan Filistin reform planını desteklemesi, Filistinliler için kendi topraklarında etkili bir Filistin yönetiminin yolunu oluşturuyor." ifadelerini kullandı.
Martin, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararının ihlali olan Refah kentindeki mülteci kampına dün düzenlenen saldırıyı kınadı.
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise Filistin devletinin tanınmasının Ortadoğu'da barış sürecine ulaşmayı amaçlayan yolun bir parçası olduğunu, Norveç'in Filistin Devleti'ni tanıma kararının yarından itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.
Eide , Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki şiddet döngüsünü kırmak için acil ateşkes, insani yardım ve yardım çabalarının güçlendirilmesi ve bir Filistin Devleti kurarak barış anlaşmasını güncelleme ihtiyacının altını çizdi.
Dün akşamki Refah katliamını "barbarca" şeklinde niteleyen Eide , Refah'taki savaşı sürdürmenin uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğuna ve aynı zamanda bağlayıcı uluslararası adalet kararını da ihlal ettiğine dikkat çekti.
Eide , Güvenlik Konseyi'nin uluslararası adalet kararının uygulanmasına başvurması gerektiğinin altını çizdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik 465 gündür devam eden saldırılarında şehid sayısı 46 bin 645’e, yaralıların sayısı ise 110 bini geçti.
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'da El Cezire kanalını yasaklamasını eleştirerek, bu kararı "ifade özgürlüğüne saldırı" olarak nitelendirdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Türkçe yaptığı paylaşımda, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere Türkiye'ye ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." dedi.
HAMAS'ın merhum lideri şehit Yahya Sinvar'ın naaşının işgal rejimi ile yapılacak bir esir takasıyla HAMAS'a teslim edilmesini talep etmesine rağmen, bu talebin kabul edilmeyeceğini yazdı.